1905 yılında gönderilen bir kartpostal – İzmir

Mekan: İzmir, Pasaport Tarih: 27 Şubat 1905 Konum: İngiliz Posta İdarehanesi İngiliz haritacı Charles Edouard Goad 1905 yılında İzmir’de yaşayan Hristiyan cemaatini belgeleyen detaylı haritalar hazırlamaktaydı. İleride “Goad Haritaları” olarak anılacak bu haritalar, İzmir’in Frenk Mahallesi’nin büyülü yaşamını belgeler nitelikteydi. Atilla İlhan “Dersaadet’te sabah ezanları” romanını yazarken bu haritalardan yararlanmıştı. Bu dönemde İzmir’in sosyal yaşamı bir o kadar renkli olmakla birlikte farklı memleketlerden farklı insanları bir araya getiriyordu. Yerli ve yabancı ticarethaneler faaliyetlerini ahenk içerisinde sürdürüyor, İzmir’in kordon boyu cıvıl cıvıl insanlarla dolup taşıyordu. Sebebini bilmediğimiz belki ticari belki turistik amaçlı bu dönemde İzmir’de ikametgah eden Amerikan vatandaşı Abraham, güzelim
Ocak '15

Mekan: İzmir, Pasaport
Tarih: 27 Şubat 1905
Konum: İngiliz Posta İdarehanesi

İngiliz haritacı Charles Edouard Goad 1905 yılında İzmir’de yaşayan Hristiyan cemaatini belgeleyen detaylı haritalar hazırlamaktaydı. İleride “Goad Haritaları” olarak anılacak bu haritalar, İzmir’in Frenk Mahallesi’nin büyülü yaşamını belgeler nitelikteydi. Atilla İlhan “Dersaadet’te sabah ezanları” romanını yazarken bu haritalardan yararlanmıştı.

Bu dönemde İzmir’in sosyal yaşamı bir o kadar renkli olmakla birlikte farklı memleketlerden farklı insanları bir araya getiriyordu. Yerli ve yabancı ticarethaneler faaliyetlerini ahenk içerisinde sürdürüyor, İzmir’in kordon boyu cıvıl cıvıl insanlarla dolup taşıyordu.

Sebebini bilmediğimiz belki ticari belki turistik amaçlı bu dönemde İzmir’de ikametgah eden Amerikan vatandaşı Abraham, güzelim İzmir’in havasını ciğerlerine çekmekle meşgul oluyordu. İnsanların uzaktaki yakınlarıyla iletişim kurabilmelerinin tek aracı postahanelerden geçiyordu.

19. yüzyılın son çeyreğinden Birinci dünya savaşına değin Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde sadece 5 farklı şehirde İngilizlerin kontrolünde olan İngiliz Posta İdarehanesi yer alıyordu. İşletmesi tamamıyla İngilizlere ait olup bu postahanelerden bir tanesi İzmir’de ticari faaliyetini sürdürmekteydi. Yabancı ülke vatandaşları bu postahanelerden kendi ülkelerindeki yakınlarına mektuplarını yollamaktaydılar.

27 Şubat 1905 günü Amerikan vatandaşı Abraham İzmir’de yer alan İngiliz Postahanesinden 5156 nolu, Madison Caddesi, Chicago’da yaşayan sevgilisi Bayan Margaret Hessler’e gönderdiği kartpostalda “Saatlerdir buradayız ve şimdiden yeterli oldu,” yazmıştı.

27 Şubat 1905 günü gönderilen kartpostal, 18 Mart 1905 tarihinde Chicago Posta İdarehanesine ulaşmış, oradan da Bayan Margaret Hessler’e teslim edilmişti. Kartpostal sadece yirmi gün gibi kısa bir sürede İzmir’den Chicago’ya ulaşmıştı.

Tozlu raflarda veya kitap aralarında yıllarca bekledikten sonra koleksiyoncuların kollarına düşen bu kartpostal, bizlere o günleri yeniden yaşatıyor ve Abraham ile Margaret’ın hatırasını canlandırıyor.

1905 yılında gönderilen bir kartpostal 1 ✪

Önceki

Barıştık mı – T.E.A.R.

Sonraki

[Stream] Merdarahta – As The Dark Clouds Swept Away We Could See The Sunset