Estetik Müdahale

“İnsanlığın çöp ve dışkılarından kurtulmanın, onları görünmez kılmanın yolları uygarlığın varoluş biçimini belirlemiştir. Fakat bu kurtulma ya da görünmez kılma gayreti, uygarlığın gelişmesi, insanların şehirleşmesi ve yaşayacak daha çok alana ihtiyaç duyulmasıyla daha da zorlaşmıştır. Görünmez kılınan şeyler kaybolmamış, tersine ‘modern dünya insanı’ çöplükleri ve dışkılarıyla iç içe yaşamaya maruz kalmıştır. Modernite, bu ‘fazlalığı’ görünmez kılmak için elinden geleni yapmış; tuvaletleri ve lağım borularını, dışkıyı bir sifon çekerek bizden uzak bir denize, aslında bir ‘yokluğa’ çıkarmak için tasarlamıştır.” Operation Room, İstanbul’un Kadıköy İlçesinin simgesi haline gelen Kurbağalıdere’nin kirlilik sorununu konu alan ve sanatçı Özgül Arslan’ın fotoğraf ve videolarının yer aldığı “Estetik Müdahale” başlıklı
Kasım '16

“İnsanlığın çöp ve dışkılarından kurtulmanın, onları görünmez kılmanın yolları uygarlığın varoluş biçimini belirlemiştir. Fakat bu kurtulma ya da görünmez kılma gayreti, uygarlığın gelişmesi, insanların şehirleşmesi ve yaşayacak daha çok alana ihtiyaç duyulmasıyla daha da zorlaşmıştır. Görünmez kılınan şeyler kaybolmamış, tersine ‘modern dünya insanı’ çöplükleri ve dışkılarıyla iç içe yaşamaya maruz kalmıştır. Modernite, bu ‘fazlalığı’ görünmez kılmak için elinden geleni yapmış; tuvaletleri ve lağım borularını, dışkıyı bir sifon çekerek bizden uzak bir denize, aslında bir ‘yokluğa’ çıkarmak için tasarlamıştır.”

Operation Room, İstanbul’un Kadıköy İlçesinin simgesi haline gelen Kurbağalıdere’nin kirlilik sorununu konu alan ve sanatçı Özgül Arslan’ın fotoğraf ve videolarının yer aldığı “Estetik Müdahale” başlıklı sergisini sanatseverlerle buluşturuyor.

Kısa zaman öncesine kadar ciddi kirlilik sorunları olan Kurbağalıdere’yi her gün gören ve kendisi de bir Kadıköy sakini olan Özgül Arslan, çalışmasına 2015 yılı Ağustos ayında Kurbağalıdere üzerine yerleştirdiği beyaz tül perde ile başladı.

2015 yılı Kasım ayına kadar dere üzerinde asılı kalan tül perdenin kirlilikle olan ilişkisini fotoğraf ve videolarla belgeleyen sanatçı, beyaz tül perdenin değişimini iki ay boyunca #maruz ve #exposure etiketleriyle paylaşarak kamuoyunu da projeye dahil etti ve dereyi bir yıl kadar gözlemlemeyi sürdürdü.

Seda Yavuz’un küratörlüğünü üstlendiği “Estetik Müdahale”de tüm bu materyaller Operation Room’a özgü yeni bir kurguyla düzenlendi. 24 Kasım 2016’da ziyaretçiyle buluşacak olan sergi için hazırlanan kitabın tasarımını Ulaş Uğur, sergi direktörlüğünü ise Ilgın Deniz Akseloğlu üstleniyor.

ozgularslan.com
Özgül Arslan, Estetik Müdahale
21 Ocak 2016 / 24 Kasım 2017
Operation Room
#estetikmüdahale #aestheticalinterference ✪

Önceki

Mültecilerden korktuğumuz kadar güncel sanattan da korkuyor muyuz?

Sonraki

Céline ve Poincaré: Romancı ve politikacı