Karl Marks manga oluyor, oligarşi çiziliyor

Kimileri çok gerçekçi bulmasa da, Karl Marks’ın Kapital’i modern kapitalizm üzerinde giderek artan eleştirilere destekle, daha fazla popülerleşiyor. İşçilerin ellerinde gün içinde göz atmak üzere Karl Marks yok belki. Ama Kapital, Japonya’da manga olarak piyasaya çıkıyor. Kapital, pop kültür öğelerinden biri oluyor. Bu durum pek de gülüp geçilecek bir olgu değil bize göre. Sonuçta, dünyanın en büyük ilk üç ekonomisi içinde yer alan Japonya’da manga kültürü, animeden farklı olarak, ana akıma dahil ve toplumun hemen her kesimince takip ediliyor. Yayıncıların Kapital’i seçmesinin en büyük nedenlerinden biri, son dönemde giderek artan global anti-kapitalist homurtular (evet, bu eleştiriler henüz hala homurtu düzeyinde
Kasım '08

Kimileri çok gerçekçi bulmasa da, Karl Marks’ın Kapital’i modern kapitalizm üzerinde giderek artan eleştirilere destekle, daha fazla popülerleşiyor.

İşçilerin ellerinde gün içinde göz atmak üzere Karl Marks yok belki. Ama Kapital, Japonya’da manga olarak piyasaya çıkıyor. Kapital, pop kültür öğelerinden biri oluyor.

Bu durum pek de gülüp geçilecek bir olgu değil bize göre. Sonuçta, dünyanın en büyük ilk üç ekonomisi içinde yer alan Japonya’da manga kültürü, animeden farklı olarak, ana akıma dahil ve toplumun hemen her kesimince takip ediliyor.

Yayıncıların Kapital’i seçmesinin en büyük nedenlerinden biri, son dönemde giderek artan global anti-kapitalist homurtular (evet, bu eleştiriler henüz hala homurtu düzeyinde yer alıyor) ve tabi ki Japonya’da yoğun ve ağır şartlarda çalışan işçi sınıfının göstereceği tahmin edilen ilgi. Dolaylı bakıldığında yine bir pazar hareketi ve sömürü olarak algılanabilecek bu karar, olumlu açıdan bakıldığında ise, son yedi yılda ikinci büyük ekonomik resesyon yaşayan Japonya’da, sorunun artık sistemde ve şirketlerin politikalarında yattığına kuvvetle inanmaya başlayan Japonya için önemli bir adımdır.

Kapital’i yayınlamaya karar veren East Press, Takiji Kobayashi’nin Kanikōsen isimli, liman işçilerinin direnişini anlatan romanının mangasını piyasaya sürüp 507.000 sattığından, Karl Marks kararını kolaylıkla almış olabilir.

East Press daha önce; Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler, Suç ve Ceza, Goethe’nin Faust, Hitler’in Kavgam, Kafka’nın Dönüşüm gibi kitaplarını manga olarak yayınlamıştı. ✪

Önceki

Futuristika 1. Uluslararası Gezici Tahran Bienali’nde

Sonraki

İllüstrasyonun antik bir kitabı diriltmesi