“Mahalle” sergisi

Mahalle Sergisi - Geniş Açı
Haziran '09

“Mahalle” sergisi – Geniş Açı
10 Haziran 2009 Çarşamba – 10 Temmuz 2009 Cuma
Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi

İçmeler Mahallesi Aydınlı Yolu Caddesi No:18 Tuzla, İstanbul
2122517003 – genisaci@genisaci.com – facebook grupfacebook event

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği’nin çağdaş sanatın İstanbul’un farklı bölgelerine ulaştırılması amacıyla başlattığı “Taşınabilir Sanat” projesinin altıncı sergisi ‘Mahalle’, 10 Haziran’dan itibaren Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde izlenime sunuluyor.

Geniş Açı Proje Ofisi’nden Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi, Silva Bingaz, Korhan Karaoysal, Sevim Sancaktar, Yusuf Sevinçli, Serkan Taycan ve Kerem Uzel’in mahalle temalı çalışmalarından oluşuyor. 10 Temmuz’a kadar devam edecek olan sergi kapsamında Tuzlalı gençlerle yapılacak mahalle konulu fotoğraf atölyesinin sonuçları da süreç içerisinde sergiye eklemlenecek. Sergi önümüzdeki aylarda iki farklı kültür merkezinde daha izleyicilerle buluşacak.

Açılış günü AKM önünden saat 14:30’da servis hareket edecektir.

‘Mahalle’, ‘Uçsuz bucaksız bir metropol haline gelen İstanbul’da, yirmibirinci yüzyılın başlarında mahalle denince aklınıza ne geliyor?’ sorusundan yola çıkan ve altı fotoğrafçıyı kendi yaşadıkları semtlerdeki mahalle kavramını, sosyal unsurlarıyla sınırlı kalmayıp mimari ve kentleşme gibi fiziksel boyutlarıyla da fotografik açıdan sorgulamaya davet eden bir proje.

Mahalle kavramının İstanbul’un farklı semtlerinde nasıl farklı tanım ve biçimlere büründüğünü öznel bakış açılarıyla yorumlayan bu altı isimden ilki olan Silva Bingaz, yaşadığı semt Yeşilköy’ü, kentin ilgi gören plajlarından birini barındıran sahil şeridini merkez alarak insanlar, doğa ve detaylar üzerinden, ölümle yaşam varoluşla yokoluş etrafında şekillenen bir seriyle ele alıyor.

Korhan Karaoysal, kentin ana aksında yer almasa da gün geçtikçe daha yoğun bir nüfusa sahip olan yeni yerleşim alanlarından Beylikdüzü’nü birbirinin benzeri binalar, yarım kalmış inşaatlar ve kullanılmayan sosyal alanlar aracılığıyla görselleştirirken; kentin geç dönem yerleşimlerinden biri olmasına rağmen çok hızlı büyüyen Gaziosmanpaşa’da yaşayan Sevim Sancaktar, mahalle kavramını iyice daraltıyor ve mahallesini oturduğu sitedeki blokların balkonlarından göründüğü şekliyle, kat kat yükselerek gösteriyor.

İstanbul’un Anadolu yakasındaki eski semtlerinden Kuzguncuk’ta yaşayan Yusuf Sevinçli ise bir yandan mahallenin mimari yapısından tipik örnekleri ve semt dokusundan detayları, diğer yandan evlerinde farklı yaş gruplarından mahallelileri fotoğraflıyor.

Serkan Taycan, kentin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Tophane’deki çokkültürlü ve içiçe geçmiş yapıdan ilham alıp farklı kimliklerden mahalle sakinlerinin portreleri ve yaşadıkları mekânlardan detaylarla mahallesini algılayışını aktarırken; sergide yer alan son isim Kerem Uzel kentin ana geçiş noktalarından biri olan Beşiktaş’ı, mahallede yaşayanlardan ziyade oradan geçip gitmekte olan, orada buluşan, oradan kenti seyreden insanlar üzerinden anlatma yoluna gidiyor.

İstanbul’un beş ilçesinde yoğunlaşan sanat ve kültür mekânlarına ekonomik ve diğer nedenlerle ulaşamayan kitlelerin güncel sanat ve kültürü kendi ilçelerinde tanıyıp deneyimlemesi hedefiyle yola çıkan Taşınabilir Sanat, İstanbul’un merkezden uzak ilçelerinde izlenime sunulacak yaklaşık yirmi etkinlik paketinden oluşuyor. Taşınabilir Sanat projesi kapsamında 2008-2010 süresince 20 sergi paketinin 39 ilçede İstanbul’la buluşması hedefleniyor. ✪