Şef’in görülmeyen yüzü

Mehmet Çağlarer bu sergide klasik müzik izleyicilerinin hep merak ettiği, konser sırasında kendilerine sırtı dönük olan orkestra şeflerinin, görülmeyen yüzlerini fotoğraflarla gösteriyor.
Mart '10

Mehmet Çağlarer bu sergide klasik müzik izleyicilerinin hep merak ettiği, konser sırasında kendilerine sırtı dönük olan orkestra şeflerinin, görülmeyen yüzlerini fotoğraflarla gösteriyor.

Şef’in Görülmeyen Yüzü / Mehmet Çağlarer
15-30 Mart 2010
Caddebostan Kültür Merkezi Performans1 Galerisi
Facebook sayfası – Website

“Klasik müzik konserlerinin çoğunda sahnedeki sanatçılar arasında bir kişi vardır ki: hep ayaktadır, enstrüman çalmaz, konser boyunca sahnededir ve “sırtı izleyiciye dönüktür”. Farklı dillerde Conductor, Maestro ya da Arapça’daki “müzik dağıtıcısı gibi“ farklı isimler verilir bu sanatçıya. Türkçe’de ise Orkestra Şefi ya da kısaca ŞEF.

Uzun yıllardır sahne sanatlarını fotoğraflayan ve aynı zamanda da izleyen biri olarak, bu etkinliklerin “görülmeyen” yanlarının, benim gibi pek çok sanatsever tarafından da merak edildiğini biliyorum. O nedenle daha önce “Son On Dakika” adıyla perde açılmazdan 10 dakika önce kuliste yaşananları sergilemiştim.

Bu kez sahnede olup da enstrümanı olmayan, ayakta durup da yüzü görülmeyen ŞEFlerin “hallerini” sergilemeye çalıştım. Bu serginin fikrinin oluşmasıyla gerçekleşmesi arasında geçen süre tam 10 yıl oldu. Yerli yabancı pek çok ŞEF’i provalarda ve konser sırasında orkestrayla iletişim halindeyken beden dilleri ve mimiklerini izleyerek fotoğrafladım ve ortaya binlerce kare fotoğraf çıktı. Ve binlercesi elendi, geriye Türkiye dahil farklı ülkelerden 22 Şef’in 61 fotoğrafı kaldı.

Fotoğrafların seçiminde amaç, hem ŞEF’in yönetirken yaşadıklarını, heyecanını, terini, dikkatini göremeyenlere göstermek hem de “insani yanını gösteriyorum” bahanesiyle kişiliklerine ve saygınlıklarına olumsuz etki yapacak karelerden kaçınmaktı.

Bu sergide Türkiye ve dünyanın çok ünlü, önde gelen şeflerinin olduğu gibi müzikseverlerin pek tanımadığı şeflerin de fotoğrafları var. Ama coşkuları hep aynı… Amaç da zaten bir anlamda Şeflerin ortak yanlarını göstermekti.

Umarım bu sergi, yoğun ve hiç bitmeyen bir eğitim, yıpratıcı bir çalışma temposu, özel bir karizma ve yetenek nedeniyle alınan ŞEF ünvanını taşıyan bu değerli insanların görülmeyen yüzlerini yansıtabilir.

Bu serginin oluşmasındaki katkıları için: Tolga Gülen, Tolga Öztorun, Caddebostan Kültür Merkezi Yönetimi ve fotoğrafların baskıları için “Maslak CEVİZLİ Görsel İletişim & Bilişim”e teşekkür ederim.” ✪