Linkler [Karl Marx nedir? – İtham – Boyer ve çocuklar Niçe’ye]

Yersiz şeyler’de yayımlandı  Karl Marx Nedir? — Alexander Bogdanov “Uzun zaman önce öldü… ama gariptir “ölüm” sözü onun adına uygun düşmez. Ardında kalan, başka herhangi birinde olacağı gibi, temelde tek bir şeydir — davası. Ve bu dünyada hiçkimse şimdiye dek ardında bu kadar devasa bir kalıt bırakmamıştır. Bu kalıt yaşamın fikri, örgütlenimi, örneğidir. Fikir… Politik ekonomiyi, tarihi ve bütün toplumsal bilimler alemini dönüştürmüştür o; felsefeye yeni bir can vermiştir. Yalnız arkadaşları değil düşmanları bile tekrar tekrar onun düşünce ve bilgi zenginliğinden kullanmaktadır ve bu daha uzun süre böyle sürecektir. Hepsinin temelinde herşeyi birleştiren canlı bir fikir yatar. Kendi içinde çok basit
Ağustos '15

“Uzun zaman önce öldü… ama gariptir “ölüm” sözü onun adına uygun düşmez. Ardında kalan, başka herhangi birinde olacağı gibi, temelde tek bir şeydir — davası. Ve bu dünyada hiçkimse şimdiye dek ardında bu kadar devasa bir kalıt bırakmamıştır.

Bu kalıt yaşamın fikri, örgütlenimi, örneğidir.

Fikir… Politik ekonomiyi, tarihi ve bütün toplumsal bilimler alemini dönüştürmüştür o; felsefeye yeni bir can vermiştir. Yalnız arkadaşları değil düşmanları bile tekrar tekrar onun düşünce ve bilgi zenginliğinden kullanmaktadır ve bu daha uzun süre böyle sürecektir. Hepsinin temelinde herşeyi birleştiren canlı bir fikir yatar. Kendi içinde çok basit bir fikirdir ama ne herkes* bu fikrin büyüklüğünü anlar.

Marx’tan üç buçuk yüzyıl önce Nikolas Kopernik isimli mütevazı bir astronom yaşamıştı. O da kendi zamanının bilimini dönüştürmüştü ve onun da basit bir fikri vardı; bu fikir Marx’ın fikrine çok benzerdir.”


İnsani kampanya için seferber olanlara karşı devletin kabaran ‘güvenlik’ hassasiyeti birden bire söner. Bu kadar insan ‘hassas’ bir misyon ile hassas bir bölgeye gelmiş. İki ayaklı mayınların hedefi olmaları muhtemel. Peki devlet kimden yana? Devletin hassasiyeti kime karşı?


  • fakireden dışarı’da yazılanı okurken, incecik kasların güçlendiğini hissettik.

belki de Kürdistan’daki çocuklara giderken devletin katlettiği güzellikler gibi kalabalık, çok kalabalık gitmeli bir şeyler vermeye, kime borçlu olduklarını bilmelerine imkân olmasın, borçluluk hissi kalabalıkta buhar olup uçsun diye.


 

  • 2013’te Cannibal Books, Anne Boyer’in metnini [Sabotaj Biçimleri] ABD’de bastıktan bir hafta sonra metni Türkçesini Kült’ten el yapımı panfle olarak okumuştuk.
  • “50 adet numaralı kopya bir hafta içinde tükenmişti. Kaldı ki bu metin şu an Türkiye’de yaygınlaşan panfle yayıncılığınında bir bakıma önünü açtı, birçok kişiye ilham verdi. Sevgili Rafet Arslan geçtiğimiz yıl bu metin üzerine bir İstanbul’da bir performans sergiledi. Zaman içinde bu metnin yeniden basılması için Kült’e çok talep geldi ancak metni yeniden yayınlamak yerine dijital kopyasını paylaşmayı tercih ettik. İndirin, çıktısını alın, çoğaltın, sevdiklerinize hediye edin ya da dürüp sevmediklerinizin kapısına bırakın.”
“dijital fotoğraflarını bir silaha dönüştürmen bir sabotaj biçimidir
elektronik postalarını bir silaha dönüştürmen bir sabotaj biçimidir
kitaplarını, buroşürlerini, dergilerini, makalelerini, fanzinlerini, bildirilerini
ve arşivini bir silaha dönüştürmen bir sabotaj biçimidir
pdf dosyalarını bir silaha dönüştürmen bir sabotaj biçimidir…”


  ✪

Önceki

Mircea Cărtărescu ve tek kanatlı kelebekler

Sonraki

Kara Grotesk – Jan Švankmajer