Sergi: Merge layers

Tasarımcı sanat yönetmeni Timuçin Unan'ın ilk kişisel sergisi: "Merge Layers"
Mart '10

“Merge Layers” Timuçin Unan
29 Mart – 29 Nisan 2010
Çağla Çabaoğlu Art Gallery

Uzun yıllardır Türkiye çapında, finanstan tekstile, kültür-sanattan mimarlığa kadar, her biri kendi alanlarının öncü kurumları için tasarımlar oluşturan tasarımcı sanat yönetmeni Timuçin Unan, bu kez kendisini bir tasarım hali olarak sunuyor. Bir tasarımcının tasarım hallerini, biraz bilindik biraz da sıradışı bir yöntemle izleyiciye sunacak olan Timuçin Unan’ın ilk sergisi Çağla Çabaoğlu Art Gallery’de, 29 Mart’tan 29 Nisan’a kadar gezilebilir.

Esra Sarıgedik’in sergi kataloğu için yazdığı önsözden:

“Üst üste gelen katmanlarla oluşan yeni bir organizma”, Timuçin Unan’ın işlerini ilk gördüğümde beni heyecanlandıran şeyin en yalın hali ile tanımı böyle bir şeydi sanırım.

Bu tanım aslında çoklukla bilimkurgu filmlerinde duyabileceğimiz, kompleks ve nadiren karşımıza çıkan bir ‘şey’in tanımı olabilir. Ama ya öyle olmak yerine, 0.5 derecelik bir kırılma payı ile etrafımızda bize çok tanıdık gelen şeylere yeni algımızı tarif ediyorsa bu cümle?

Şahit olanların dikkatini çektiğine eminim, bir grafik tasarımcının bilgisayarı ve ekranı ile olan ilişkisi birçok kullanıcıdan cok daha farklı bir ritimde işler. Kullanılan grafik tasarım programlarının “kısa yolları” üzerinden takip edilemeyecek hızda çalışan parmaklar, ekranda birbiri ardına açılan ve sağa sola itiştirilen pencereler, tasarım sırasında kolaylıkla bulunabilmesi icin önceden yapılan kategorize etme, kodlama çalışmaları. Hepsi bilgisayar ve tasarımcı arasında gözle görülemeyen bilgisayarın on/off düğmesi ile hayata geçen yoğun ışık huzmesini var eder ve tasarımcı çalıştığı sürece orada varlığını korur.

İşte tam da bu “sıradan” bilgisayar kullanım sürecinde, tasarımcının kendini kullanıcı olmaktan çıkartıp neredeyse üzerinde çalıştığı ‘başka’ bir layer’a dönüştüğü anı temsil ediyor gibi Timuçin Unan’ın işleri.

 ✪

Timuçin Unan kimdir? 1965’te Düsseldorf’ta doğdu. Görsel İletişim ve Tasarım alanındaki eğitimini Almanya’da tamamladı. Profesyonel kariyerine Birnbach Tasarım Atölyesi’nde başladı. 1992 yılında Türkiye’ye döndükten sonra sanat yönetmeni olarak çalıştı, 1999’da kendi tasarım ofisini kurdu. Aynı yıl, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Tasarım dersleri vermeye başladı, Grafist 2000’de Workshop yönetti. 2000’li yılların başından itibaren sanat üzerine düşünüyor ve çalışıyor.
Önceki

Kültürel kodlar, yeni felsefe arayışı ve cehalet

Sonraki

Doğu Alman Alt Kültür Örnekleri II – Dada, Berlin ve duvardaki delik