[Depo] Uzayda bir elektrik hasıl oldu

1960’larda müzikli Türkiye. DEPO, küratörlüğünü Roll, Express ve Bir + Bir dergilerinin yayın ekibinden Derya Bengi’nin yaptığı ve Türkiye’nin 1960’lı yıllarda yaşadığı dönüşümü müzikteki hareketlilik üzerinden anlamaya ve yeniden tanımlamaya odaklanan bir sergi ve söyleşi serisi ile sezonu açıyor.
Eylül '12

15 Eylül – 24 Ekim 2012
Açılış: 14 Eylül Cuma, 18:30

DEPO, küratörlüğünü Roll, Express ve Bir + Bir dergilerinin yayın ekibinden Derya Bengi’nin yaptığı ve Türkiye’nin 1960’lı yıllarda yaşadığı dönüşümü müzikteki hareketlilik üzerinden anlamaya ve yeniden tanımlamaya odaklanan bir sergi ve söyleşi serisi ile sezonu açıyor. Zengin bir arşiv seçkisiyle yeni üretilmiş işleri bir araya getiren serginin, iki darbe arasında, 27 Mayıs 1960 – 12 Mart 1971 tarihlerini kapsayan sürecin siyasi, sosyal ve kültürel ortamını canlandırması amaçlanıyor.

Büyük toplumsal dönüşümlerin olduğu 1960’ların nabzını tutan bir sergi bu. 1960 yılında dillerden düşmeyen ‘Olur mu Böyle Olur mu’ ile başlıyor, 1971’de sahneye konan Saç (Hair) müzikali ile bitiyor. İlk’lerin peş peşe dizildiği bir zaman aralığından söz ediyoruz: ilk İngilizce besteler, ilk popüler Alevi ozan ezgileri, ilk türkü düzenlemeleri, ilk toplumsal içerikli şarkı, ilk twist, ilk aranjman, Türk sanat müziğinde yenilikler, Anadolu pop ve arabeskin ortaya çıkışı…

Kapsamlı bir araştırmaya yaslanan sergide pek çok farklı ve ilginç malzeme yan yana yer alıyor: 60’ların melodilerinden sergi mekânına yayılacak bir derleme; plak kapakları, dergi ve gazete kupürleri, kartpostallar, notalar, afişler; bir yazlık sinema dekorunda müzikli Yeşilçam sahneleri; hippilerin Sultanahmet macerası; 1968 hareketinin izdüşümleri; Erkin Koray’dan Ruhi Su’ya uzanan arşiv fotoğrafları; 1960-1970 arası her senenin önemli olaylarını ve dönemin ruhunu yansıtan kitap, film ve plak listelerini içeren bir zaman çizelgesi…

Tülay German, Yellow Submarine, Zeki Müren, Süleyman Demirel, Resimdeki Gözyaşları, Ajda Pekkan, Tutunamayanlar, Beatles, Tanju Okan, Her Yerde Kar Var, Aşık İhsani, Jim Morrison, Ertuğrul Kürkçü, Ah Güzel İstanbul, Hippi Perihan, Haramiler, Dağlar Dağlar, İsmet Sıral, Keşanlı Ali Destanı, Moğollar, Siluetler, Mühür Gözlüm, Orhan Gencebay, Fikret Kızılok, Damdaki Kemancı, Yüksel Özkasap, Sylvie Vartan, Abidik Gubidik Twist…

Sergi süresince DEPO’da Emin Alper, Mehmet Ö. Alkan, Tanıl Bora, Ömer Madra ve Taner Öngür’ün katılacağı bir konuşma dizisi düzenlenecek. 20 Eylül Perşembe günü saat 18.30’da gerçekleşecek ilk konuşmada Mehmet Ö. Alkan ‘27 Mayıs’tan 12 Mart’a Darbeler parantezinde demokrasinin sesli tarihi’ ve Ömer Madra da ‘60’larda genç olmak’ üzerine konuşacaklar.

DEPO’daki bu sergi ve söyleşiler, “Sweet 60s” (Tatlı 60’lar) projesi kapsamında düzenlenmekte ve Avrupa Kültür Programı 2007-2013 ve tranzit.at tarafından desteklenmektedir. tranzit.at, Viyana’nın koordinatörlüğünü üstlendiği proje WHW, Zagreb ve Anadolu Kültür, İstanbul işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir. “Sweet 60s”, Batı dışı coğrafyalarda, 60’ların büyük anlatısına dahil edilmemesi sebebiyle bilinmeyen, azımsanan ve saklı kalan bağlam ve sınırları güncel, sanatsal ve teorik bakış açıları aracılığıyla inceleyen uluslararası bir araştırma projesidir.
Daha fazla bilgi için: balcaergener@depoistanbul.net

Uzayda bir elektrik hasıl oldu: 1960’larda müzikli Türkiye
Sergi ve konuşma dizisi

Küratör: Derya Bengi
Proje koordinatörü: Balca Ergener
Sergi tasarımı: Cem Sorguç ve Özlem Yılmaz (CM Mimarlık)
Grafik tasarım: Ayşe Karamustafa, Hakan Lokanoğlu, Özgür Karacan
Yazlık sinema film montajı: Ümit Kıvanç
Fotoğraf sergisi: Şahan Nuhoğlu, Baran Özdemir
Kostüm ve çizimler: Deniz Çağrı Bilgili, Herman Taşçıoğlu
Arşiv araştırması: Mert Hocaoğlu, Ekin Bayraktaroğlu, Urszula Wozniak
Sergi asistanları: Onur Bali, Elif Çepniler, Annegret Roelcke

Sweet 60s (Tatlı 60’lar)
Araştırma projesi

Küratörler: Georg Schölhammer, Ruben Arevshatyan
Proje koordinatörü: Mirjam Paninski

Fotoğraflar: Muhsin Akgün // muhsinakgun.com ✪

Seo Young Deok / Modern Zaman Enfeksiyonları
Önceki

[Modern Zaman Enfeksiyonları] Seo Young Deok

Sonraki

Türk milletinin yeni özgüveni: Evlilik histerisi