Şeyda Öztürk [Cogito]: “Türkiye’de sivil itaatsizlik eylemleri birer anomali gibi öne çıkarılıyor”

Sözü en son, YKY Cogito dergisi editörü Şeyda Öztürk'e bırakıyoruz. Derginin 2011 yaz sayısında sivil itaatsizlik dosyası hazırlamasının nedenlerini anlatıyor
Ekim '11

[sws_3_columns title=””]

[sws_divider_small_padding]

Pınar İlkiz sordu, Sırrı Süreyya Önder, Ece Temelkuran, Fikret İlkiz, Behiç Aşçı, Pınar Öğünç, Çiğdem Mater, Cengiz Alğan [DurDe!], Oğuz Sönmez [Savaş Karşıtları] ve Şeyda Öztürk [Cogito] cevapladı: Sivil itaatsizlik ve Türkiye’deki durumu nedir?

[/sws_3_columns]

[sws_3_columns_2thirds_last title=””]

Gandhi – İllüstrasyon: Eda Gündüz

Sivil İtaatsizlik eylemleri ve kavramı, devletin ve hükümetin “baba”, dolayısıyla itaat edilmesi gereken bir figür olarak yaşamın kamusal / özel her alanına sızdığı Türkiye’de çok yeni.

Cogito’da bir sivil itaatsizlik sayısı hazırlamamızın bir nedeni de, kavramın ve sivil itaatsizlik eylemlerinin çok yüzeysel ele alınmasıydı. Tam da seçimler öncesinde hazırlamaya başladık sayıyı; tarihi, alımlanışı, geleceği ve potansiyeli (özellikle Kürtlerin sivil itaatsizlik eylemleri üzerinden) üzerine çeşitli makalelere yer verdik.

Türkiye’de sivil itaatsizlik eylemleri yeterince ses getirmiyor çünkü anaakım medyada birer anomali gibi öne çıkarılıyorlar. Bu nedenle muhatabı olmayan eylemler gibi, karikatürleştirilerek sunuluyor eylemler. Doğrudan sivil itaatsizlikle ilgili olmasa da, Esra Arsan’ın Yeni Perspektifler bölümünde yayımlanan Türkiye medyasında sansür ve otosansür araştırması üzerine makalesi bu soruna ayna tutuyor zaten. Yurttaşların taleplerini, sorunlarını bildirmesinin, sesini yükseltmenin en mubah yollarından biri sivil itaatsizlik, vatandaşın medyası internet ise hem örgütlenme hem de sesini duyurma mecrası ama önce örgütlenmeyi öğrenmek gerekiyor.

Şeyda Öztürk
Cogito

[/sws_3_columns_2thirds_last] ✪

Önceki

Oğuz Sönmez [Savaş Karşıtları]: “İtaatsizlik eylemini diğer direniş biçimlerinden ayıran özellikler var”

Sonraki

Ne kula ne de devlete köle: Sivil İtaatsizlik nedir?