“Türlerin kökeni”nin yayımlanmasının 150. yılı ve Darwin’in doğumunun 200. yıldönümü olması nedeniyle, 2009 Darwin yılı olarak kutlanıyor. Darwin, çocukluğunda okula pek severek gitmemişti. Tıp öğrenimini kan görmeye dayanamadığı için yarım bırakıp papaz olmaya karar vermişti. Daha sonra ilgi duyduğu doğa bilimlerine yönelen İngiliz biyolog-doğa bilimci Charles Darwin Galapagos adalarına yaptığı deniz seyahati sonrasında evrim kuramını geliştirmeye başlamış ve agnostik olmuştu. Kilise tepkisinden çekindiğinden, kitabını 30 yıl bekletip, bir meslektaşının teorisine yaklaştığını düşünüp yayımlamıştı.
“Darwin’in, canlıların doğal seçilim yoluyla ortak bir kökenden günümüzdeki çeşitliliğe ulaştığı görüşünü ortaya attığı evrim kuramı, o denli büyük bir düşünsel devrimdir ki, insanın doğaya ve kendine bakışını değiştirmiştir. Darwin’in düşüncesi bununla da kalmamış, tıptan tarıma, teknolojiden sanata, sosyolojiden politikaya bütün alanları derinden etkilemiştir. Darwin’in yapıtı, insanlığın bilgi birikiminin artırılması ve refah ve mutluluğunun geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bilim insanları tarafından, biyolojinin olmazsa olmazı olarak kabul edilen evrim kuramı, insanın kökeninin kavranması; hastalıklarının anlaşılması; binlerce yıldır kullandığımız tarımsal ürünlerin verimliliklerinin artırılması; biyoteknolojik yöntemlerin insan ve doğa yararına akılcı kullanımı; akılcı çevre ve doğa koruma programlarının oluşturulması gibi bağlamlarıyla kaçınılmaz olarak modern gündelik yaşamın bir parçası olmuştur.”
Ortalıkta dolanan Darwin sticklerlarını, televizyonlarda evrim mi adem mi diye tartışanlardan uzak durarak, destekliyoruz. Darwin stencılları için buraya. ✪