Yahoo, bir süre önce kadın ve bakım online dergisi başlatmıştı. [Shine] Yakın zamanda Technorati de, en büyük online blog dergilerinden biri olan Blogcritics.org’u satın aldı. Tabii, bu örnekler, zaten devasa boyutta giden online yayınların, taktik manevraları. Peki, zaten hayatını devam ettiren dergiler online versiyonlarını hayata geçirmeli mi? Ya tam tersi, pdf ya da çevrim içi olsun, online devam eden dergiler, basılı versiyona geçmeli mi?
- – Kağıt, basım ve dağıtım maliyetleri
- – Reklamverenlerin ilgisini çekmede zorluklar
- – Başarı/risk oranında online yayının daha az baskı altında olması
- – Online yayıncılıkta daha fazla görsel araç kullanma şansı ve iletişimin daha üst seviyede olması
- – Online yayıncılıkta, basılı medyanın tersine, okunma ölçümünün, ilgi gösterilen içeriğin daha güvenirlir olarak hesaplanması. Basılı dergilerin (yaptıkları araştırmalara) göre, x kişinin x sayfayı x dakikada okuması yerine, doğrudan ölçüm imkanları online yayınlarda daha geniş.
Belki de, mesela 2020 yılında, dünyada en çok ilgi gören dergi/gazeteler listelendiğinde, bugün uzun bir geçmişi olan birçok dergi ya da gazete dışında, şu an adı bile olmayan yayıncılık örnekleri kaplayacak.
Ancak şöyle bir sorun da var: Gelişen bu yayın anlayışında dergilere hala ihtiyaç var mı? Sadece kar odaklı düşünmediğiniz zaman: deneysel, sadece yaratıcı değil aynı zamanda yaratıcılığı da körükleyen, belirli konuları (blogların tersine) daha geniş de derinlemesine iredeleyen dergi örnekleri, online ya da basılı, sağ kalmaya devam edecektir diye düşünüyorum. Ancak gazetelerin online versiyonlarının gelişme hızına (sayısız eksik yanı olsa da), dergiler henüz ulaşmış değil. ✪