Video sanatçıları ve aktivistleri Ankara’da buluşuyor.
Hemen hemen her gün, dünyanın farklı yerlerinden çeşitli hak talepleriyle eylem yapan insanların görüntüleri bilgisayar ekranlarımıza ulaşıyor. Cep telefonu, tablet pc ya da kamerayla çekilen görüntüler anaakım medyanın dışında bir bağımsız haber kaynağı oluştururken gerçeğe ayna tutuyorlar. ¡Resisting the news! Video-Eylem Atölyesi, özgürlük mücadelesinin bu yeni aracı olan “video-eylem”e odaklanıyor.
Puruli Kültür Sanat (Ankara) ve Moviemiento e.V. (Berlin) tarafından organize edilen ¡Resisting the news! Video-Eylem Atölyesi, 5-8 Mart 2014 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştiriliyor. Atölye; Almanya, Mısır ve Türkiye’den davet edilen genç video sanatçılarını ve aktivistleri Ankara’da bir araya getiriyor. Teması “sivil itaatsizlik” olarak belirlenen atölye, dünyadaki sivil itaatsizlik eylemlerini yorumlamayı ve sorgulamayı, bunlara farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlıyor. Atölye boyunca farklı amaçlarla çekilmiş, farklı formatlardaki (youtube videoları, haber görüntüleri, cep telefonu çekimleri vb.) görüntüler izlenip, tartışılacak, daha sonra katılımcılar kolektif bir çalışmayla bu görüntüleri kurgulayarak kendi özgün buluntu filmlerini / videolarını yaratacaklar.
Video-eylem nedir?
Amacı, ana akım medyada kendine yer bulamamış eylemlerin kaydını tutup yayarak alternatif bir medya yaratmak olan video-eylem ya da diğer bir deyişle video-aktivizm, “eylemin video aracılığıyla belgelenmesi” anlamına geliyor. Bununla birlikte video-eylem, videonun başlı başına bir eylem halini aldığı, eylemi ürettiği ya da var olan bir eyleme müdahale edip onu beslediği durumlarda asıl anlamını kazanıyor.
8 Mart’ta Gösterim
¡Resisting the news! Video-Eylem Atölyesinin sonunda yaratılan videolar,8 Mart Cumartesi günü saat 17:00’da Goethe Institut Ankara‘da gösterilecek ve beraberinde katılımcı ve seyircilerle bir söyleşi gerçekleştirilecek. Gösterim halka açık ve ücretsizdir. Söyleşi İngilizce gerçekleştirilecektir.
Moderatörlüğünü Özlem Sarıyıldız’ın (Karahaber Video-Eylem Atölyesi) yaptığı atölyenin katılımcıları Mısır’dan Heba Amin, Ahmed el Shaer; Almanya’dan Juliane Henrich, Aslı Özarslan; Türkiye’denBilge Demirtaş ve Tennur Baş olarak belirlendi.
Moviemiento e.V.’den Julianne Becker atölye sürecini kayda alacak ve etkinliğin kısa bir belgesel filmini de yapacak.
¡Resisting the news! Video-Eylem Atölyesi, TANDEM Kültür Yöneticileri Değişim Programı kapsamında gerçekleştiriliyor. TANDEM Kültür Yöneticileri Değişim Programı, Anadolu kentlerinde kültür-sanat alanında çalışan kurum ve girişimlerden kültür yöneticileri / proje yöneticileri / aktivistlerin uluslararası işbirlikleri oluşturmalarına ve birlikte üreterek işbirliklerini geliştirmelerine fırsat yaratmayı amaçlıyor.
TANDEM Kültür Yöneticileri Değişim Programı, Stiftung Mercator (Essen) ve Avrupa Kültür Vakfı (Amsterdam) desteğiyle MitOst (Berlin) ve Anadolu Kültür (İstanbul) tarafından uygulanıyor.
✪