[Flaneur] Robert Crumb – Fritz The Cat / Mr. Natural

Robert Crumb, namı diğer “Yer altı çizgi romanının dedesi”, iki önemli yapıtıyla memleketin bağımsız çizgi roman yayıncısı Flaneur sayesinde zuhur ediyor.
Eylül '14

Çocukken, zamanın medyası mutlu, tüketici bir Amerika imgesi sunuyordu. Bu illüzyon, stresten geberen ebeveynlerin faturaları nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüp birbirlerini yedikleri günlük hayattaki sefaletin tam zıttıydı.

Fransa’da hoşuma gitmeyen şeye nende olan ise insanlıktan duyulan genel tiksinti. Şu an Paris’teyim ve biraz önce metrodan geldim. İnsanlığa bakıyorsunuz ve dehşete düşüyorsunuz. Ben de farklı, daha üstün filan değilim. Aynaya bakınca kendime gösterdiğim tepki de aynı.

Amerika’da Picasso, Renoir, Cezanne ve tüm emprosyonistlerin, Van Gogh’un ve bilinen diğerlerin kiraplarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Fakat bir arkadaşım Otto Dix’in resimlerinin olduğu incecik kitabı bana gösterene dek Dix’ten haberim yoktu. Beni çarptı.

– Robert Crumb

[su_divider top=”no” style=”dashed” size=”2″][sws_divider_basic][/su_divider]

Adının sonuna ünlem koymamak mümkün değildir! Flaneur, efsanevi Amerikalı çizer Robert Crumb’ın başyapıtı olan aşırı dışadönük Kedi Fritz’in maceralarını tedirginlikle sunar!

1950’lerde tanık olunmaya başlanan ve 70’lerde artık yaşayan bir efsaneye dönüşmüş bulunan Robert Crumb’ın Fritz’inin evreni onun eleştirel ve patlama halindeki patilerinin altında aktıkça Crumb olmanın ve Crumb okuru olmanın anlamları da kendini açar.

Crumb’ın, 1965-1972 yılları arasında, kendi kedisi Fred’den esinlenerek çizmeye başladığı Fritz The Cat karakteri, kendi hayallerini, hayal kırıklıklarını ve dünyaya karşı olan isyanını kustuğu ve kendisinin de bir alegorisi olduğu için, Fritz de bir marjinaldir. (Kitapta, Çevirmen Notları’ndan)

Marjinal ama sadece marj’a ait değil! Underground çizgi romanın, hippi kültürünün, beat kuşağının hem görünmesinde hem de kendisine yönelik eleştirel bir çizgi tutturabilmesinde gösterdiği deha Crumb’ı kuşağının ve kuşaklarının ötesine taşıyor. Fritz’in kendisi ise, kendisini Crumb’ın biyografik öğelerinden hayali bir kedinin hakiki yaşam öyküsüne, döneminin reel politik olaylarından, direniş hareketlerinden cinsel özgürleşmeye… olay örgüsünde son derece ustaca kurulmuş bir “saçmalığın” sağlamlaştırdığı akıcılığa taşıyor.

Ve Kedi Fritz, öğretici bir fabl olmaktan daha iyisini yapıyor: Bildiklerinizi unutturuyor!

Flaneur Comics, okurunu, tekinsiz, her an vazgeçilebilecek, ateşe verilebilecek bir hayatı, vatanseverliğin de vatansızlığın da ti’ye alınabildiği, flörtün yatakta da midede de son bulabileceği, şiddet ve şefkat dolu, sorgulama ve macera dolu bir dünyaya davet ediyor… çünkü Crumb’ın tahayyül dünyasında dönemin çizgi romanının, polisiye edebiyatının, casus ve romans filmlerinin stereotype figürlerinin hepsinin kendine yer bulabilmesinin ötesinde, Crumb’ın yaşamın düşmanı biçiminde işaretlediği tehlikeler başka yerlerden gelmektedir: Tabulardan, konformizmden, polis şiddetinden, güvenlik devletinin denetim toplumundan, sosyal güvenlikten, çalışma zorunluluğundan…

Fritz The Cat, art craft özel kâğıda exlibrisli 777 adet ve ilk 50 exlibris Robert Crumb tarafından imzalanmış ve numaralandırılmış olarak Türkiyeli çizgi roman okuyucusu ile buluştu.

Fritz the Cat / Kedi Fritz by Robert CRUMB
Çeviri: Tunç Pekmen Editör: Servet İnandı Grafik: Cem Murat Yılmaz
104 sayfa, 110 gr. Ivory kâğıda, 21×26.5 cm, 777 sınırlı özel baskı
ISBN: 978-605-8523-91-3
Flaneur Comics 2014

[su_divider top=”no” style=”dashed” size=”2″][sws_divider_basic][/su_divider]

MR. NATURAL!

O bir lider. Bir guru. Bir kanaat önderi. Bir dolandırıcı. Bir sapık. Bir illüzyon. Kendisinin takipçilerinden değil. O yıkıma ve yıkmaya yazgılı. Bir ironi yumağı. Bir öfke patlaması. Spiritüel bir varlık. O bir ölümsüz. Konformizmin düşmanı bir konformist. Bir yalancı. Küçük burjuva hayatı için bir tehlike. Bir hakikat ehli. O bir şeytan. Yani o bir insan. O, Mr. Natural!

Robert Crumb’ın 1960’ların ortalarında yarattığı Mr. Natural, o zamandan beri ahlâki duruşu son derece sorgulanabilir bir ihtiyar olarak mülkiyetler dünyası ile ruhani dünya arasında gidip geliyor ve her iki dünyayı da dumura uğratıyor. Sinsi ve sivri dilli ihtiyarımız, Flakey özelinde hepimizin yaşantısına karışıyor, politik ve dini liderliğin olası handikaplarını, yalanlarını, dilin kafa karıştırıcı gücünün yön verdiği kanaatlerimizin gerçekliğini sorgulatıyor. Bunun yanında gerçekten de keramet gösterip, belki kendinin bile kühnüne ermediği bir telden konuşuyor. Mr. Natural bu açıdan bakıldığında çizgi roman tarihinin en büyük anti-kahramanlarındandır.

Crumb hikâyelemesinin akli limitleri zorlayan özgürlüğü ve özgünlüğü ile nereye gideceği ve neyi yok edeceği belli olmayan finallerin adamı Mr. Natural, Flaneur Comics etiketiyle Türkçe’de. Dahası, meraklılarına, Mr. Natural’ın bu özel baskısı, art craft özel kâğıda exlibrisli 777 adet ve ilk 50 exlibris Robert Crumb tarafından imzalanmış ve numaralandırılmış olarak sunulmakta. Bu heyecan verici buluşma kaçırılmamalı.

Mr. Natural by Robert Crumb
Çeviri: Tunç Pekmen Editör: Servet İnandı Grafik: Cem Murat Yılmaz
128 sayfa, 110 gr. Ivory kâğıda, 21×26.5 cm, 777 sınırlı özel baskı
ISBN: 978-605-8523-90-6
Flaneur Comics 2014 ✪

Önceki

[Tiyatro Yankı] B26’ya İki Şişe Votka

Sonraki

*ŞİMDİKİ ZAMANDA ALMAK İSTEDİĞİMİZ ŞEY BİR GÖRÜNTÜ DEĞİL, BİR SORUMLULUKTUR: