H. G. Wells’in ilk olarak 1904’te Strand dergisinde yayımlanan kısa öyküsü Körler Ülkesi, genç dağcı Nunez’in Körler Ülkesi denen vadide başından geçenleri anlatıyor.
Nunez, daha önce ayak basılmamış Parascotopetl denen hayali bir dağa tırmanırken kayıp aşağı düşer ve dağın gölgesinde kalan bir vadideki efsanelere konu olmuş Körler Ülkesi’ni keşfeder. Zamanında İspanyollardan kaçıp buraya yerleşmiş insanlar vardır, ancak büyük bir depremin ardından vadinin dış dünyayla bağlantısı kesilir. Bu da yetmezmiş gibi, bu soyutlanmış topluluğun bireyleri yavaş yavaş körlüğe mahkum olurlar.
O vadiden kolay kolay çıkamayacağını anlayan Nunez insanların kör olduğunu fark edince, “Körler Ülkesi’nde tek gözlü insan kraldır” sözünü kendine düstur ederek, orada krallığını ilan etmeye karar verir. Fakat işler planladığı gibi gitmez ve kendisini vadiye, aşka ve körlüğe hapsolmuş bulur.
Arka Kapak
And Dağları’nın vahşi çorak topraklarında insanların dünyasından elini eteğini çekmiş bir vadi uzanır. Ancak korkunç boğazlar ve buz kaplı bir geçit aşıldıktan sonra ulaşılabilen Körler Ülkesi’dir burası. Vadiyi on yedi gün boyunca karanlığa gömecek bir yanardağ patlamasının ardından, vakti zamanında İspanyol zulmünden kaçarak vadiye sığınmış ve körlük belasıyla cebelleşen insanların dünyayla bağlantısı kopmuştur. Körlüğe derman bulmak için köyden ayrılmış ve koca dünyada mahsur kalmış bir adamın anlattıklarıyla bir efsane olarak varlığını sürdürür Körler Ülkesi. Ta ki Nunez adında genç bir dağcı elim bir kazayla vadide hapsoluncaya kadar…
H. G. Wells’in bu meşhur öyküsüne İspanyol çizer Elena Ferrándiz’in muhteşem resimleri eşlik ediyor.
“… Ann Veronica, Zaman Makinesi, Körler Ülkesi… bunlar Wells’in çağdaşlarının üretebileceğinden çok daha iyi hikayeler.”
-Vladimir Nabokov-
“Wells’i yüzyılın başında keşfettiğime çok üzgünüm. Keşke o baş döndüren, kimi zaman da dehşetli mutluluğu hissetmek için onu bugün keşfedebilseydim.”
-Jorge Luis Borges-
Yazar Hakkında
Herbert George “H. G.” Wells 1866 yılında Kent’e bağlı Bromley’de dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren kendini kitapların dünyasına adadı. Ailesine destek olmak için üç yıl boyunca bir manifaturacıda çıraklık yaptı. 1884’te Londra’daki Normal Bilim Okulu’ndan burs kazanarak, meşhur Thomas H. Huxley’den biyoloji dersleri aldı. Okul yıllarında bir yandan ders verip bir yandan dergilere makaleler yazdı. Bir dergi editörünün teşvikiyle 1890’ların ortalarından itibaren bilimkurgu öyküleri kaleme almaya başladı. Daha sonra sağlık sorunları sebebiyle öğretmenliği bırakıp bütün zamanını yazmaya ayırdı. 1895’te ilk romanı Zaman Makinesi’ni yayımladı. Sonraki beş yıl boyunca aralarında Dr. Moreau’nun Adası, Görünmez Adam ve Dünyalar Savaşı’nın bulunduğu yedi kitaba imza attı. Bilhassa bu bilimkurgu eserleriyle tanınan ve bilimkurgunun babalarından kabul edilen Wells ayrıca tarih ve siyaset üzerine pek çok eser yayımladı. 1946’da hayata gözlerini yuman yazarın 150’den fazla kitabı bulunmaktadır.
Çizer Hakkında
Elena Ferrándiz, San Fernando, Cádiz’de pastel boyalarla çevrili bir çocukluk geçirdi. Seville Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar eğitimi aldı ve o zamandan beri sayısız yayıncı ve yayın için illüstratör olarak çalıştı. Ayrıca yazarlığını da üstlendiği çeşitli resimli kitaplar yayımladı: Görüntülerle sözcüklerin kendilerine özgü bir evren yaratmak üzere bir araya geldiği, metaforlar ve görsel göndermelerle dolu kitaplar…
Çeviri: Evrim Öncül
Yayına Hazırlayan: M. Salih Kurt
Kapak Tasarımı: Deniz Akkol
Sayfa Düzeni: Kolektif Kitap
1. Baskı, Şubat 2015
ISBN: 978-605-5029-36-4
68s. / 2. Hamur / Ciltsiz / 13×23 cm
16,50 TL
“Körler Ülkesi’nde Tek Gözlü İnsan Kral’dır” ✪