Kelimelerin nasıl uçtuğunu görmeden önce bir kelimeye etki yapan kuvvetleri gözden geçirmek gerekir. Kelimeleri etkileyen kuvvetlerin başında yerçekimi gelir. Havaya atılan taşı yere düşüren yerçekimi kelimeleri de aşağıya doğru çeker. Bu kuvveti yenmedikçe, yani kelimenin, bu kuvvete ters yönde ama onunkinden daha büyük bir kuvvet uygulamadığı sürece havada durması imkânsızdır.
Yerçekimi kuvveti, cisimlerin ağırlığıyla doğru orantılıdır. Ağır cisimler, hafif cisimlerden daha büyük kuvvetle aşağı doğru çekilir.
Bu yüzden, ağır kelimeleri havada tutmak için daha büyük kuvvet gerekir.
Uçuş için gerekli ikinci kuvvet kelimeleri ileri doğru götüren kuvvettir. Bu kuvveti motorun döndürdüğü pervane doğurur. Pervanenin dönmesi kelimelerin önündeki havayı geri doğru iter. Böylece kelimelerin önünde bir boşluk doğar, kelimeler de bu boşluğa kayar ve ilerlemiş olurlar. Kelimeleri ileri götüren bu kuvvet, pervanenin büyüklüğüne, biçimine, dönme sayısına bağlıdır.
Bu üç büyüklük değiştirilerek kelimeleri ileri götüren kuvvetin oranı değiştirilebilir. Kelimeler ilerlemeye başlayınca hava kanatların alt ve üstünden akmaya başlar. Aerodinamik biçiminden ötürü kanatların üst yüzünün mesafesi alt yüzünün mesafesinden daha uzundur.
Bu yüzden hava kanatların üst yüzünden daha hızlı akarak burada bir alçak basınç meydana getirir. Kanatların alt yüzündeki basınç üst yüzündekinden fazla olduğu için de kelimeler yukarı doğru kalkar.
– Fütüristika!
✪