BİZ KİMİZ?
Bizler; mesleğimize gönül, fakültemize ivme ve enerji veren T.C KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ’ne bağlı Fotoğraf, Grafik, Heykel, Müzik, Resim, Seramik ve Sahne Sanatları (Oyunculuk, Dramatik Yazarlık ve Sahne Tasarımı) Bölümleri’nden, bir avuç Ana Sanat Dalı öğrencisiyiz. Bizler; anlaşılamayanı ANLATMAK gayesinde, DERDİ ve FİKRİ olan, FARKLI düşündüğü için, AYNI yolu seçmiş insanlarız. FOTOSELLİ değil, gerçek SANAT insanları olmaya çalışan öğrencileriz.
EYLEMLERİMİZE NEDEN BAŞLADIK?
1998-1999 yılından beri İZMİT ilinin, KÖRFEZ ilçesinin, HEREKE beldesinde öğrenime başlayan fakültemiz, uzun süredir yönetimlerin İzmit şehir merkezine taşınma vaatleriyle meşgul edilen bir gündeme sahiptir. Vaatleri ilk duyanların artık öğrenim üyesi olduğu, süreç içerisinde yöneticilerin, sözde taşınılacak yerleşke adlarının bile değiştiği fakültemizde, yönetici söylemleri ve vaatleri değişmemiştir. Verilen bu sözlerin nihayet önümüzdeki 2011-2012 akademik yılı çerçevesinde gerçekleştirileceği duyumunun yöneticilerimiz tarafından sözlü olarak dile getirilmesi; fakültemiz öğrencileri üzerinde olumlu bir etkiye ve heyecana sebep olmuştur.
Ancak Dekanlığımız tarafından 2010-2011 öğrenim yılının bitimine çok az kala, 10.06.2011 tarihli “Anıtpark Yerleşkesine Taşınma” başlıklı duyurusunda, “Yerleşim ve Fizibilite” gerekçe gösterilerek, fakültemizin 7 bölümünden 2 tanesinin (Sahne Sanatları ve Heykel) HEREKE yerleşkesinde kalacağı, diğer 5 bölümün ise İZMİT şehir merkezinde bulunan ANITPARK yerleşkesine taşınacağının duyurulması üzerine öğrenci eylemlerine başlama kararı aldık.
Çünkü bizler; sanat eserlerimizin kolektif bir çabanın ürünü olduğunu savunuyoruz. Çünkü bizler; birbiriyle ilişik, girift bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Çünkü bizler; atölye arkadaşlarımızı, ter kardeşlerimizi, meslektaşlarımızı, komşularımızı, dostlarımızı, sevgililerimizi bizden ayırmak isteyen zihniyete karşı geliyoruz. Çünkü bizler; biz öğrencilerin fikri alınmaksızın, eğitim ve üretim süreçlerimizi, kariyerlerimizi, sosyal yaşantımızı, özetle hayatlarımızı ilgilendiren bir kararın bizsiz verilebileceğini kabul etmiyoruz. Çünkü bizler; birbirimizi, birlikteliğimizi, fakültemizi seviyoruz.
AMACIMIZ
Bizim; EMPATİ yeteneği yüksek, KARAKTERİ, FİKRİ ve fikrini savunacak DİRENCİ olan bir öğrenci PROFİLİ ve GELENEĞİ yaratma HAYALİMİZ var.
Bizim; HERKESİ aynı çatı altında toplayan, ÇOK SESLİ, ÇOK AKILLI, TEK YÜREK, TEK BEDENLİ bir öğrenci BİRLİĞİ oluşturma HAYALİMİZ var.
Bizim; Sanatçı ESTETİĞİ ve CESARETİ ile MARJİNAL eylem ve söylemlerde bulanacak bir öğrenci BİRLİĞİ oluşturma HAYALİMİZ var.
Bizim; FAKÜLTE olgusunun BÖLÜNEMEZ bir BÜTÜN olduğunu, SANATIN ve FAKÜLTEMİZİN, GÜZEL olmasının TEK yolunun bu olduğunu ANLATMAK gibi bir HAYALİMİZ var.
Bizim; bir YUMRUK, bir ÇATI altında değil, bir FİKİR altında BİRLEŞMEK gibi bir HAYALİMİZ var.
EYLEM GÜNCESİ
10.06.2011
Fakültemiz öğrencilerini bilgilendirmek ve bir eylem başlatmak adına ilk adım atıldı. “G.S.F Ya Beraber Gitmelidir, Ya da Beraber Kalmalıdır!” adı ve sloganıyla Facebook üzerinden bir grup kuruldu. Bu grupta fakültemizdeki arkadaşlara birlik olma çağrısı yapıldı. İlk etapta ulaşabildiğimiz ve konuya daha duyarlı yaklaşan arkadaşlarla ertesi gün Marshall Kampüsü Atölye Sahnesi’nde ilk toplantının yapılması kararı alındı.
11.06.2011
Atölye Sahnesi’ndeki ilk toplantıda; tüm Ana Sanat Dallarından 15 arkadaş bir araya geldik ve beyin fırtınası yaparak sorunları masaya yatırdık. Acil bir eylem planı hazırlandı ve oy birliğiyle eylemlere başlamadan önce son bir kez Dekanımız ile görüşme kararı alındı. İlk bildirge yine kurulan grup üzerinden yayınlandı.
12.06.2011
Yapılan çağrılar sonucu 80 arkadaş Dekanımız ile görüşmek için Borusan Kampüsü’nde toplandık. Dekanımız görüşme çağrımıza kayıtsız kalmadı ve bizleri Ramazan AKKUŞ Toplantı Salonu’nda kabul etti. Daha sonra öğretim üyelerinin de katıldığı bir açık oturum halini alan toplantıda; öğretim üyelerinin çelişkili ifadeleri, uzlaşmadan uzak tavırları ve eylem yapmamızın hiçbir şey değiştirmeyeceği söylemleri üzerine uzlaşma sağlanamadı ve eyleme gitme kararı alındı. Toplantı sonrası Dekanlık binası önünde toplanarak alkış ve sloganlarla Dekan ve öğretim üyeleri protesto edildi. İkinci bildirge Dekanlık binası önünde okunarak öğrenci arkadaşlara, fakülte yetkililerine ve kamuoyuna duyuruldu.
13.06.2011
Günün ilk saatlerinde bir araya gelerek toplantı yapıldı. Kurulan grup üzerinden yayınlanan bildiriyi videolarla daha geniş kitleye ulaştırma kararı verildi. Yapılan ilk iki videonun çekimleri tamamlandı. Yerel ve ulusal medyayı durumdan haberdar etmek için gerekli görevlendirmeler yapıldı, bildiriler medya ile paylaşıldı. Mevcut “Güzel Sanatlar Fakültesi” logosu ve GSF tanıtım videosu üzerinde oynamalar yapılarak fakültenin bölünmesi protesto edildi. Mezunlar ile irtibat kuruldu. Harekete görsel bir simge seçildi ve stencil tasarlandı. CUMHURİYET web portalında ilk haber yayınlandı. Montajları biten ilk iki video yine kurulan grup sayfası aracılığı ile yayınlandı ve kamuoyu ile paylaşıldı. Üçüncü bildiri ve her Ana Sanat Dalı için ayrı olarak hazırlanan dilekçe örnekleri öğrenci arkadaşlara elden ve ulaşamadıklarımıza e-posta aracılığıyla iletildi, görüşleri alınmak üzere akşamüstü toplanma kararı verildi. Yapılan toplantıda dilekçe örnekleri ve üçüncü bildiri oy birliği ile kabul edildi.
14.06.2011
Facebook üzerinden “KIVILCIM” adıyla bir topluluk sayfası oluşturularak, ilk bildiriler, gazete haberleri, videolar, fotoğraf ve görsel tasarımlar bu sayfa üzerinden paylaşılmaya başlandı. Planda yer alan eylemler için gerekli olan afiş, pankart ve dövizler hazırlandı. Hereke’de bırakılarak kaderine terk edilmeye çalışılan iki bölümün öğrencilerinin fakülte gittikten sonraki muhtemel yalnızlığını konu alan üçüncü videomuz “İnler, Cinler, Bizler” isimli kısa video KIVILCIM sayfası ve grup üzerinden yayınlandı. Yapılan toplantıda yapılan eylemlerin yerel basındaki yeri masaya yatırıldı, yapılan tüm eylemlerden yerel basına birinci ağızdan haber verilmesi gerekliliği vurgulandı. Eylem planı için gerekli güncellemeler kaydedildi. Ekşi Sözlük’te hareket hakkındaki ilk başlık açıldı. Özgür Kocaeli gazetesinde ilk gazete haberi yayınlandı.
15.06.2011
Eylem planının ilk haftasının en büyük etkinliği olarak düşünülen; Dekanlık binası önünde yapılacak protesto eylemi için tüm öğrenci arkadaşlar “Saat Bir’de, Hep Birlikte!” sloganıyla davet edildi. Tam bir bahar şenliği havasında geçmesini istediğimiz, sanatçı estetiğine yakışır eylem için tüm fakülte ve çevresi renkli bez parçalarıyla donatıldı. Birliktelik isteyen 150 kadar öğrenci “KOÜ GSF HATIRASI” fonu önünde hep BİRLİKTE fotoğraflar çektirerek BİRLİK vurgusu yaptı. Müzik bölümünün eylemler için bestelediği şarkılarla coşan öğrenciler, hep BİRLİKTE dans ederek, “YA HEP BERABER, YA HİÇ BİRİMİZ!”, “BÖLÜNMÜŞ FAKÜLTE İSTEMİYORUZ!” “GÜZEL SANATLAR AYRILAMAZ!” vb. sloganlar atarak fakülte yönetimini ve öğretim üyelerini protesto etti. Hep birlikte “PLANKİNG” yaparak, yerlere yatan öğrenciler birlik ve beraberliklerinin bozulamayacağı yönünde sloganlar attı. Sahne Sanatlarının hazırladığı gösteride ütopik vaatler veren temsili Dekanın taşınma kararı ve gerekçelerini tiye alan öğrenciler, öğretim üyelerinin ve Dekanın gaflarıyla ilgili sloganlar attı. Tepki mizahi olarak verildi. Eyleme destek veren Karadeniz Müziği sanatçısı Erdal BAYRAKOĞLU’nun verdiği mini konser ile hep birlikte horon tepildi, halay çekildi. Türlü türlü makyajlar ile renklenen günde,. Resim, Seramik ve Heykel bölümü açtıkları mini sergide sanat eserlerini sergiledi. Eylemler söz verildiği gibi saat tam 17.00’de hiçbir sorun ve taşkınlık olmadan başladığı gibi şenlik havasında bitti.
16.06.2011
Dekanlık binası önünde buluşan eyleme destek veren tüm Ana Sanat Dallarının öğrencileri kendi emekleri ile yaptıkları sanat eserlerini, Borusan Kampüsü ve Dekanlık binası merdivenlerinde yerlere seren öğrenciler “SANATIMIZI EZİP GEÇMEYİN!” çağrısında bulundu. Eylem hakkında haber yapmak için sözcülerimizle görüşmek isteyen Doğan Haber Ajansı (DHA) ve Anadolu Haber Ajansı (AA) muhabirlerine tüm eylem video ve fotoğrafları verildi. Sözcülerimiz; Ahmet DERİNDERE, İbrahim ÖZTEKİN, Onur ÖZCAN DHA’nın sorularını yanıtlarken, bir diğer tarafta Tuba ŞAHİNTÜRK ve Yusuf DİNÇER AA’nın sorularını yanıtladı. Dekanımız Prof. Dr. Reşat BAŞAR’ın aramızdan üç temsilciyi, fikirlerini almak ve ANITPARK yerleşkesi UNİBEL binasının fizibilitesini göstermek için davet etmesi üzerine, Ata CAMUZ, Dilara ÖZGÜL ve Nevzat CENGİZ hareketimizi temsilen İzmit ANITPARK yerleşkesine giderek keşifte bulundu. Keşiften dönen temsilcilerimiz; daha sonra tüm öğrenci arkadaşlarımızla keşif sırasında edindikleri bilgileri ve Dekanımızın düşüncelerini paylaştı. Rektörlüğe toplu e-posta atmak için E-posta taslağı hazırlandı.
17.06.2011
Adapazarı Ekspresi’nde başlayan eylemlerimiz halk tarafından ilgi ve destekle karşılandı. Tren içerisinde bildirilerimiz okundu, şarkılarımız söylendi, bizi destekleyen herkesin el sallamasını istendi. Ardından güzel bir tesadüf gerçekleşti ve Milletvekillerimiz ile yüz yüze görüşmemiz oldu. Kendilerinden Rektörümüzle görüşeceklerine dair sözlü açıklama ve destek sözü aldık. Anıtpark’ta bulunan UNIBEL binalarına toplu halde keşif düzenlendi, temsilciler tarafından tüm binalar incelendi. Yapılan keşifte binanın fotoğraf ve videoları çekildi. Öğrenciler tarafından yerleşim planı yapıldı. Ve hocalarımızın aksine binalara sığabileceğimiz yönünde karar verildi. Oradaki bir kaç öğretim üyesi ve öğrenci arkadaş bilgilendirildi. Yapılan gün sonu değerlendirme toplantısı ile gün sona erdi.
18.06.2011
Hereke Pazar yerinde yaptığımız “Taze SANAT Bir DOMAT!” eylemimiz halktan ve basından çok büyük ilgi gördü… “Heykeller, tablolar, oyun metinleri, fotoğraflar, kostümler, maketler, afiş ve testilerden oluşan “55 parça SANAT ESERİ” TAKAS yöntemiyle toplam “2 poşet SEBZE ve MEYVE karşılığında” Hereke halkına takdim edildi… DHA diğer eylemlerimizde olduğu gibi röportaj ve görüntü aldı. Yarın akşam yayınlanacağı söylendi. Ayrıca “1124” Herekeli fakültenin bölünmemesi için imza vererek bizlere destek oldu. Eylemlerimiz süresinde bizlere destek veren pazar esnafına ve Hereke Halkına saygı ve sevgililerimizi sunuyoruz. Ayrıca İstanbul Kadıköy iskelesinde diğer arkadaşlarımız İstanbul halkına derdimizi anlattı, ellerinde “GSF BÜTÜNDÜR AYRILAMAZ”, “GÜZEL SANATLAR AYRILIRSA GÜZEL OLMAZ”, “KOU GSF AYRILAMAZ” yediden yetmiş yediye her yaştan insan zıplayarak fotoğraf çekildi. Ayrıca bildirimiz okunarak imza toplandı. Sloganlarımız halka söyletilerek videolar çekildi. Akşam yapılan değerlendirme toplantısından sonra gün sona erdi. ✪