Saadetler Dilerim @Piha

Turgut Yüksel’in “Saadetler Dilerim” Sergisi ikinci gösterimi ile Anadolu Yakası’nda Galeri Piha’da
Mayıs '11

Turgut Yüksel’in “Saadetler Dilerim” Sergisi ikinci gösterimi ile Anadolu Yakası’nda Galeri Piha’da.

İsmini Pink Floyd’un ‘A Momentary Lapse of Reason’ isimli şarkısından alan çizgi köşe Mantığın Bir Anlık Çöküşü, tam yedi yıldır yayımlandığı Radikal gazetesinde müptelalarını oluşturmuş durumda. Siyah ve beyazın gücüyle, her hafta mantığın çöktüğü başka bir gri alana dokunan, gündeliğin ve evladiyeliğin kara mizahını haiku tasarrufuyla yapan bir köşe…

Turgut Yüksel’in çizgileri şimdiye kadar yayımlandığı gazete, dergi sayfalarından, gizli duran defterlerden ilk kez çıkıyor, tuvalde kılık değiştiriyor. Dev resimlerle karşımıza dikiliyor.

Serginin isimi ‘Saadetler Dilerim’… Yüksel’in tarif ettiği öyle absürt, öyle şiddetli, öyle yalan, öyle saçma, öyle adaletsiz bir dünya ki, sıkıysa saadeti siz bulun der gibi… Zaten o yüzden çok güzel.

Şöyle yazdılar, daha da güzel anlattılar:

“Tekinsizliğin hakkını vermek bakımından, Saadetler Dilerim sıkı bir derleme. Beynelmilel trafik işaretlerinden tanıdığımız, yaya geçidini kat eden meşhur siluetin elinde bıçak var, mesela! Kimi gayet ‘masum’, kimi ‘teknik’ imgeler, korku filmi tiplerine dönüşmüş. Farklı evrenlerin suretleri hemhal olmuş. Her kareyi ismiyle beraber düşüneceksiniz; isimler de montajlanmış unsurlar çünkü. Her isim, çöp adamın eline tutuşturulmuş bir bıçak gibi. Turgut Yüksel’in tabloları, evet, insanları çöp adamlara döndüren bir hayatın barok natürmortu gibi.”

Tanıl Bora

“Çizgideki ve düşüncedeki geometri. Turgut Yüksel’in geometrisi yalnız bakmayı zevkli kılmıyor, eserlerindeki sosyal kritiği ve siyasî mizahı okumayı da kolaylaştırıyor.”

Taha Parla

Turgut Yüksel kimdir?

1967 yılında doğdu. İşletme okudu. Sayısını hatırlamadığı kadar çok dergi çıkarttı, tasarladı. Çizer, tasarımcı ve yazar olarak çalıştı. Radikal gazetesinde yedi yıldan beri kült çizgi köşelerden biri olan Mantığın Bir Anlık Çöküşü’nü çiziyor. ‘Katı’ ve ‘Sıvı’ isimli iki öykü kitabı, bir de desenlerini Ergün Gündüz’ün çizdiği ‘Yüzyıllık Gölgeler’ isimli çizgi roman kitabı var.

 ✪

Önceki

Peri Çıkmazı

Sonraki

ALANistanbul – Contemporary Bodrum