Azadeh Akhlaghi, Volkan Aslan, Nancy Atakan, Sam Curtis, Mehmet Dere, Carol Sabbadini, Anna Heidenhain, Borga Kantürk, Sohrab Kashani, Cecilia Kinnear, İz Öztat&Burcu Yançatarol Yağız, Steven Paige, Oliver Sutherland, Mehmet Ali Uysal, Rebecca Weeks
Pi Artworks Galeri 1 & 2
03.03.2011 – 07.04.2011
3 Mart – 7 Nisan 2011 tarihleri arasında, Ticaret Yolları isimli sergi ile farklı coğrafyalardan sanatçılar Pi Artworks Galeri 1 ve 2’ye misafir oluyor.
Bu gezici sergi, sanatçıları “Ticaret Yolları”nı; ticaret, hareketlilik ve çeviri üzerine söylemler geliştirmek için, eylemsel ve şiirsel bir çıkış noktası olarak düşünmeye davet ediyor. Farklı şehirlerde bulunan ticari galerilerde duraklayacak olan sergiye, Almanya İngiltere, İran, İsviçre, İtalya ve Türkiye’den sanatçılar katılıyor. Hareket ve değişim kavramları etrafında olgunlaşan uluslarası diyalogu ve evrimleşerek dile gelişini kayda geçirecek.
“Ticaret Yolu”, uluslararası güncel durumu değerlendirmek için, hareketlilik ve kültürlerarası alış-verişin tarihsel bir modeli olarak öneriliyor. Ticaret Yolu, ulus-devletin sınırlarını ve küreselleşme talebini sınayan bir metafor olarak düşünülebilir. Sergi, güncel ticaretin gayri-maddileşerek bilgi ekonomisine yönelmesi; demiryolları, otoyollar ve boru hatları gibi fiziksel ağların, dijital ağlarla; fiziksel objelerin bilgiyle katmanlandığı durumu incelemeyi amaçlıyor.
Bunların meydana getirdiği gündelik gerçekliğin parçalanması, bu bedensiz ve mekânsız alış-verişler sonucunda, kişisel deneyimlerin toplumsal sonuçları olan sosyal anlatılardan dışlanması, eylemi sonuçlarıyla ilişkilendirmeyi zorlaştırıyor. Artan güvencesizliği sürekli kılan, yaratıcı endüstrilerde aşırı sömürü ve hareketliliği mecburi kılan işleyişi nasıl tanımlarız? Dolayısıyla, bu duruma karşı öznel tavırlar geliştirmek ve üretim koşullarına dair sorular sormak acil ve gereklidir. Radikal kültür hangi konumu işgal etmelidir? Biz sanatçı olarak, bu süreçlere ne şekillerde dâhiliz ve nasıl etkileniyoruz? Kişisel coğrafyalarımız ve anlatılarımız; sanatçı olarak eylemlerimizi, temsilimizi ve algılanışımızı nasıl etkiliyor? Bu konumlanmış bilgiler birbirine temas ettiğinde nasıl tercüme ediliyor?
Appadurai’nin ‘scapes’ yani “küresel manzaranın akıcı ve başıbozuk şekilleri” tanımını, küresel hareketlilik etrafındaki bilgi, artan insan dolaşımı, kaynaklar ve bilginin hareketi ve akışlardan oluşan ağların yarattığı bir mekan algısı (Harvey), coğrafyaları konumlarından ziyade birbiri ile ilişki içinde düşünme; bu dünyaya nasıl uyum sağlayabileceğimiz, haraket edebileceğimiz ve etkin olacağımız konusundaki yeni teşkilatlanmayı sunuyor.
Yol üzerindeki ilk durak, İstanbul, etrafımızda varolan akış ve güçler arasında geçici bir ada oluşturacak; fiziksel tezahürlere, etkileşim ve geçici bir boşluğa izin veren bir tıkama mevzii haline gelecek ve sergi yoluna devam edecek. Ticaret Yolları, 3 Mart – 7 Nisan 2011 tarihleri arasında Pi Artworks Galeri 1 ve 2’de görülebilir. Galeri 1 ve 2 Pazar hariç her gün 10:30 – 19:30 saatleri arasında gezilebilir. (0212.293.71.03) Sanatçılar hakkında detaylı bilgi için:
Azadeh Akhlaghi, İran, www.azadehakhlaghi.com
Volkan Aslan, İstanbul, www.piartworks.com
Nancy Atakan, İstanbul, www.piartworks.com, www.nancyatakan.com
Sam Curtis, İngiltere, www.scurtis.co.uk
Mehmet Dere, İstanbul, derece.blogspot.com
Carol Sabadinni, İtalya
Anna Heidenhain, Almanya, www.annaheidenhain.com
Borga Kantürk, İzmir, borgakanturkportfolio.blogspot.com
Sohrab Kashani, İran, http://sohrabmk.com/
Cecilia Kinnear, İngiltere, www.ceciliakinnear.com
İz Öztat&Burcu Yançatarol Yağız, İstanbul, www.izoztat.net
Steven Paige, İngiltere, www.stevenpaige.com
Oliver Sutherland, İngiltere, www.zborough.co.uk/wp
Mehmet Ali Uysal, Ankara, www.piartworks.com, www.gsmb.metu.edu.tr/instruct/mali/latestworks.htm
Rebecca Weeks, İngiltere, www.artdept.org.uk
✪