Çanakkale – Ece Ayhan Sivil Girişimi’nin (EASG) öncülüğünde, 28 Mayıs Cumartesi günü, Çanakkale Yalı Hanı’nda yapılan ‘Ece Ayhan: Şiir ve Tarih’ Buluşmasında, Istanbul, Ankara, İzmir ve çeşitli kentlerden gelen Ece Ayhan okurları, iki oturum boyunca şairin tarih görüşü, algısı, sentezi konularında kapsamlı sunumların ardından zengin ve renkli bir tartışma sürdürdü.
Ece Ayhan konusunda kitap ve yazılarıyla öne çıkmış, Ahmet Soysal, Eren Barış, Süreyyya Evren, Akif Kurtuluş, Neşe Yaşın ve Orhan Kahyaoğlu, şairin ‘Tarihi Okuma’, ‘Siyasal ve Toplumsal Tarihten Şiir Devşirme’, ‘Tarihin Anarşist Okuması’, ‘Kara Tarih Yazımı’, ‘Şiirde Toplumsal Bellek’ ve ‘Kanto ve Halk Kültürü’ konularındaki yaklaşımlarını dizelerinden örneklerle değerlendirdi.
Tartışmalara katılan kalabalık bir dinleyici kitlesinin izlediği oturumlarda, Ece Ayhan’ın şiiri, kişiliği, özel ve mesleki hayatı, acı ve sevinçleri, şairlerle ilişki ve çelişkileri tarih perspektifi altında işlendi.
Ragıp Duran’ın moderatörlüğünde yapılan iki oturumun sonucunda, 2011 Ece Ayhan Şiir ve Tarih buluşmasının, ‘Şimdiye kadar Ece Ayhan’ın işlediği bir alan (Tarih) konusunda yapılan en derin, en kapsamlı, en ufuk açıçı düşünce ve tartışma buluşması’ olduğu konusunda görüş birliğine varıldı.
Başta Çanakkale Belediyesi olmak üzere birçok yapının da (*) desteklediği Buluşmanın tümü görsel ve işitsel olarak kayda alındı. EASG, Buluşma sunumlarının bir süre sonra kitap olarak yayınlanacağını duyurdu.
Buluşmanın sona ermesinin ardından, konuşmacılar ve kent dışından gelen dinleyiciler, Mimar İsmail Erten’in rehberliğinde Çanakkale kent gezisine katıldılar. Katılımcılar Pazar günü de Ece Ayhan’ın Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Yalova Köyü’ndeki mezarını ziyaret ettiler.
EASG, ölümünün 10. Yılında yine Çanakkale’de düzenlenecek 2012 Buluşması’nda, ‘Ece Ayhan ve Sinema’ temasının ele alınacağını açıkladı.