Bitmeyen çile: Auschwitz’den yeni fotoğraflar

Yirminci yüzyıl, insanlığın en hızlı teknolojik gelişimini kazandığı ve aynı hızda da birbirini kırdığı asır olarak tarihteki yerini aldı. Dünyada irili ufaklı uluslar birbirini boğazladı durdu, boğazlamaya devam ediyor. Yahudi soykırımında önemli bir yere sahip olan ve sayısız filme, kitaba konu olmuş güney Polonya kampı Auschwitz’den, çok nadir görülmüş fotoğraflar çıktı ortaya.
Haziran '08

Yirminci yüzyıl, insanlığın en hızlı teknolojik gelişimini kazandığı ve aynı hızda da birbirini kırdığı asır olarak tarihteki yerini aldı. Dünyada irili ufaklı uluslar birbirini boğazladı durdu, boğazlamaya devam ediyor. Özgürlük, bağımsızlık, etnisite ve ulus devlet tartışmalarının dışında bakmaya çalışırsak; kimilerinin “sosyal bir direniş” olarak tanımladığı Yahudi soykırımının sayısız filme, kitaba konu olmuş güney Polonya kampı Auschwitz’de çok nadir kullanılmış fotoğraflar çıktı ortaya.

İşte, üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala birşeyler anlatmaya çalışan Auschwitz’den kalma yeni bulunan fotoğraflar, 2007 yılında ABD Soykırım Müzesi’ne ulaştı. Fotoğraflar söz konusu çalışma kampında 1944 Mayıs ayından 1945 Ocak ayına kadar olan dönemde kumandan yardımcılığı yapan Karl Hoecker’e aittir. Fotoğraflar arasında, insanlar üzerindeki deneyleriyle de ünlü olan doctor Josef Mengele de bulunmaktadır.Fotoğraflarda görülen Hoecker savaş sonrasında bankadaki işine geri dönmüş. SS’lere doğrudan hizmeti olmadığından dokuz ay hapisle cezalandırılmış. 1963’teki ünlü Frankfurt yargılamalarında dört ayrı olayda bin kişinin öldürülmesinde yer almaktan suçlu bulunup yedi yıl hapse mahkum olmuş. 1970 yılında cezasını tamamlayıp bankadaki işine dönen Hoecker, 2000 yılında 89 yaşındayken ölmüş.

Fotoğraflarda, hayatın bir çalışma kampında nasıl ikiye bölündüğü görebilir. Arka tarafta gaz odaları ve yakılanlar bulunurken, diğer yanda yaşam, iktidarın elinde tüm neşesiyle sürüp gitmiş.

Batı’nın müslüman kırımını görmezden gelmesi, demokrat görünme iddiasındaki müslüman partilerin sözcülerinin Yahudi soykırımını görmezden gelmesi gibi anlamsız ve art niyetli bakış açılarından uzağız.

Biz yine de tarihe bakalım, ne asker postalı, ne çoğunluk diktası, ne din faşizmi ne de proleter diktatörlük. Tek komutan Alex de Souza!

Fotoğraflar için kaynak olarak ABD Soykırım Müzesi kullanılmıştır.

[simpleviewer=48,550,600] ✪

Önceki

Ticker tape – Radyoda iyi haber korkusu

Sonraki

Ağıt