Futuristika Edgar Allan Poe günleri hakkında not: 19 Ocak 2009, eşsiz yazar Edgar Allan Poe’nun 200. doğum yıldönümü. Futuristika da bu kapsamda, 18 Ocak’tan başlayarak birkaç gün boyunca, Poe’nun popüler kültürdeki yansımalarının, sadece bir bölümünün peşine düşüyor. Gerisi “Bir düşün içinde bir düş.”
The Dante Club türkçede Dost Körpe çevirisiyle yayımlandığında pek neşelenmiştik, el çırpıp müziğin sesini açmıştık. yazarı Matthew Pearl daha sonra başka bir kitap yazdı: The Poe Shadow. Edgar Allan Poe’nun, hala tartışılan sır ölümünü, yarı kurgusal anlatıyor.
Matthew Pearl The Guardian için mini bir derleme yapmış, Poe’dan feyz alan kitaplar için bir nevi saygı duruşunda bulunmuş. Kısa açıklamalarla, listeyi burayı da alalım, bazen apartalım bazen ekleyelim. Bazen sessiz kalalım. Ortada sarkaç ve kuyu var, yandan dolanalım:
Bir – Poe poe poe poe:
Daniel Hoffman; tüm yazdıkları Poe’dan etkilenmiş, bir Edgar hayranı.
İki – Labyrinths:
Jorge Luis Borges; Borges, büyük bir Poe hayranıydı. Kendi hikayelerine gizlediği şifreler, bilmeceler, garip kurguları hep Poe’dan öğrenmişti.
Üç- Sherlock Holmes:
Arthur Conan Doyle; Poe, Morg Sokağı Cinayetleri’ni yazmasaydı, Sherlock Holmes da olmazdı. (Hatırlanamayan Kadıköy günlükleri, Milattan sonra 21.yy)
Dört- Ghost Story:
Peter Straub içimizdeki şeytanları Poe yolunda anlatıyor. Diğer anlatanlar için bkz: Mazhar Fuat Özkan, Katatonia, Opeth, King Crimson, The Mars Volta.
Beş- An Antarctic Mystery:
Jules Verne’in Poe’nun yarım kalan uzun anlatısını devam ettirdiği kitabı.
Altı- The Afterlife of Poe:
Scott Peeples
Yedi- Portraits of Poe:
Michael Deas; Poe’nun fotoğrafları, Poe yapıtlarından etkilenmiş çizimler vs. Her eve lazım!
Sekiz- The Pale blue eye:
Louis Bayard ya da American boy: Andrew Taylor.
Dokuz- Portnoy’s complaint:
Philip Roth
On- The Goldbug variations:
Richard Powers’dan… Poe’nun en ünlü hikayelerinden Altın Böcek’in genişletilmiş versiyonu. ✪