İki sergiyle Antrepo 5

Piraeus Bank Grup’un Kültür Vakfı, her yıl düzenlenen "Avrupa Kültür Başkenti" festivaline, İstanbul’da Sanat Limanı’nda (Antrepo 5), 30 Temmuz ve 19 Eylül 2010 arasında yer alacak iki sergi ile katılıyor.
Temmuz '10

30 Temmuz – 19 Eylül 2010
Antrepo No:5 / Sanat Limanı
SANATÇILAR: Eleni Koçoni, Çağrı Saray, Raziye Kubat
Facebook etkinlik sayfası

Piraeus Bank Grup’un Kültür Vakfı (www.piop.gr), her yıl düzenlenen “Avrupa Kültür Başkenti” festivaline, İstanbul’da Sanat Limanı’nda (Antrepo 5), 30 Temmuz ve 19 Eylül 2010 arasında yer alacak iki sergi ile katılıyor. “Yunanistan’da mimari paralellikler: 19. yüzyıl geleneğinden 21. yüzyıl değişikliğine” ve “Aramızdaki Mekan”. “Aramızdaki Mekan” adlı güncel sanat sergisi, bu mekâna özel bir enstalasyon olarak, nesneler, çizimler ve resimler ile bir Yunan ve iki Türk sanatçıları arasında diyalog açan bir etkinlik oluşturur. Eleni Koçoni’nin eseri, genellikle mekân kavramını fikir ikameti olarak ve geçiş kavramını bir güzergâh ve kayıtlama olarak belirtir. Yarattığı mekâna özel enstalasyonlarda, çizimler, resimler, fotoğraflar, dokunmuş kumaşlar, tahta parçaları, gündelik hayatın basit materyalleri ve eski eserlerinden geriye kalan parçaları dâhil eder; böylece bir çeşit “takvim mekânı” yaratır. Çizimlerinde örnek uygarlık motifleri kullanır; bunları devamlı bir aranjman sürecinde tahrif eder. Daha sonra, bir ön bakışla sayısız tesadüfî şekillere adapte olabilen, çeşitli unsurlardan ibaret bu koleksiyon, temelinde bir kimsenin alternatif ikamet şekilleri düşünebileceği bir mozaik oluşturur. Raziye Kubat’ın “Ahşap Kitaplar” adlı, tahta üzerinde karma teknik eserleri, sanatçının İspanya’da kaldığı dönemden, tahta kartpostal ve o devire ait küçük resimler ve notlar şeklinde başladı, ve İstanbul’da bütünlenen ve her seferinde değişik bir şekilde sergilenebilen bir dizi oluşturdu.Çağrı Saray bu sergiye yeni bir enstalasyonla katılıyor. “Aramızdaki mekân” için de anlatıyor: “Geride bıraktığı hayatı ve Kayıp Oda’yla birlikte sırra kadem basan tüm geçmişi artık çok uzaklarda… Her ne kadar öfkesini tek bir kişiye odaklamış olsa da, karşısında intikam alması gereken koca bir şehir var; doğup büyüdüğü, ‘ev’ dediği yer ve bir bayrak… ADAM, kaderini yazmak üzere şehrin tepesindeki yerini almış durumda. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan bu bekleyiş, şehri aniden saran sesle geri dönüşü olmayan bir ritüele dönüşüyor. Ses tüm evlerin duvarlarına, çatılarına, antenlerine çarpıyor. Tüm şehir bu rezonansa direnç gösteriyor. Yakında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” Sanat Limanı’nda, çeşitli eser ve yapıtlara bezenmiş, havada asılı bu koleksiyon, mekânın boyutlarına uygun bir şekilde yayılır; seyircinin şifresini çözdüğü el sanatı tekniği birleştirici bir kuvvet oluşturur. Tüm eserlerin sentezi, herhangi bir taslağa bağlı olmayıp, her eserin yapımına katkıda bulunan özel koşulların tesadüfî neticesidir.

Eleni Koçoni: 1967’de Rodos adasında doğdu. Atina’da arkeoloji (1984-1988) ve Paris’te sanat tarihi (1989-1995) okudu. 2002’den beri Atina’da yaşıyor ve çalışıyor.

Raziye Kubat: 1968’ de Malatya’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü ve gravür atölyesinden mezun oldu. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. www.raziyekubat.blogspot.com www.raziyekubat.com

Çağrı Saray: 1979’da İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Türkiye’de ve yurtdışında çok sayıda kişisel ve grup sergilere katılmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

 ✪

Önceki

10 liraya 16 yıllık moda!

Sonraki

Hiç kimse ölümsüz değil ama Bay Hiç kimse ölümsüz