İki genç kızın albümü

Fransız iki kızdan oluşan Deux Filles, 80'li yılların başında, ziyadesiyle karanlık, deneysel pop denebilecek bir musiki icra ediyordu. İki genç kızın ise başına gelmeyen kalmamıştı.
Ağustos '10

Fransız iki kızın grubu Deux Filles, 80’li yılların başında, ziyadesiyle karanlık, deneysel pop denebilecek bir musiki icra ediyordu. Punk evrim geçiriyor ve post punk/gotik öğelere kayıyordu. Henüz post rock diye bir terim çıkmamıştı. Gemini Forque ve Claudine Coule isimli iki genç kız ise, aileleriyle tatildeyken tanışmışlardı. Her iki kızın da darbeli olduğu söylenebilirdi, hayat erkenden sert yüzünü göstermişti onlara. Coule’nin annesi kanserden ölmüş, Forque’nin annesi ise cinayete kurban gitmiş, babası ise bir otomobil kazası sonucu felç olmuştu.

İkili bunun üzerine müzik yapmaya karar veriyor. Ses getiren iki albüm çıkarıp Avrupa ve Amerika’da konserleri veriyor. Ancak iki kız, 1984 yılında Kuzey Afrika’ya yaptıkları bir gezi sırasında ortadan kayboluyorlar. Türlü spekülasyonlar olmasına rağmen, iki kızdan bir daha haber alınamıyor.

Böylece, Forque ve Coule’nin kısa ama hüzünlü hayatları, albümlerinin etkileyiciliğiyle birlikte, unutulmazlar arasına giriyor.

Eski dönem didaktik türk filmlerini aratmayacak bu hikaye, gerçek olsaydı gerçekten üzücü olurdu. Ancak, albümlerin gerçekliği bir yana, albümde yer alan kızlar ve hayat hikayeleri tamamen hayal ürünü. Gerçekte, bir zamanlar çocuk yıldız olan Simon Fisher Turner ve yakın arkadaşı Colin Lloyd Tucker’dan oluşan grup, sahneye kafalarında perukla çıkıp seyirci farketmeden Fransa’dan gelmiş iki genç kız gibi konser bile vermişti! İkili aynı peruklarla albüm kapaklarında da boy göstermişti.

Fikir, The The grubunu ilk günlerinde terk etmiş olan Turner’ın bir rüyasından çıkmıştı. Kurmaca grubun gayet gerçek ve sağlam müziği olması, bu karanlık ve artık unutulmuş seksenli yıllar albümünün, bugün hala bir karşı kültür nesnesi olarak önemini korumasını sağladı. 1982’de Silence & Wisdom, 1983’de Double Happiness albümlerini çıkaran ikili, daha sonrasında grubu tarihe gömdü. ✪

Önceki

Mimarlık üzerine bir sergi

Sonraki

Dante gibi ortasındayız cehennemin