[Füsun Onur] Tekir’e Ağıt

Pilevneli Project yeni projesinde Türkiye'de heykel ve yerleştirme disiplininin öncülerinden olan Füsun Onur'a yer veriyor. Sanatçı, dünyanın en önemli çağdaş sanat etkinlikleri arasında gösterilen ve Almanya’nın Kassel şehrinde bu yıl 13.sü düzenlenen Documenta Kassel’e katılmasının ardından “Tekir’e Ağıt” ismini verdiği projesiyle Pilevneli Project’te yer alıyor.
Ekim '12

FÜSUN ONUR – “TEKİR’E AĞIT” 17 Ekim – 10 Kasım 2012

Pilevneli Project yeni projesinde Türkiye’de heykel ve yerleştirme disiplininin öncülerinden olan Füsun Onur’a yer veriyor. Sanatçı, dünyanın en önemli çağdaş sanat etkinlikleri arasında gösterilen ve Almanya’nın Kassel şehrinde bu yıl 13.sü düzenlenen Documenta Kassel’e katılmasının ardından “Tekir’e Ağıt” ismini verdiği projesiyle Pilevneli Project’te yer alıyor. Onur, projedeki işlerini 2009 yılında kaybettiği kedisi Tekir’in anısına yapmıştır.

Füsun Onur’un, “Tekir’e Ağıt” projesindeki yerleştirmeleri sanatçının eser, mekân ve izleyici arasında oluşturageldiği ilişkiyi eşya ve anı ekseninde kurgulamaktadır. Kaybettiği kedisi Tekir, Onur’un belleğinde bıraktığı izlerle, sanatçının eşyayı bağlamından koparan ve bu şekilde ona yüklediğimiz anlamları sorgulayan tavrıyla proje mekânına yansımaktadır. Günlük hayatta kullanılan eşya, kumaş ve diğer nesnelerin geçirgenliğini, heykelin anıtsallığı, katılığı ve durağanlığıyla değiştiren Onur, “Tekir’e Ağıt”ta Tekir’in siluetini çeşitli şekillerde el işi kumaşlar üzerinden yansıtmaktadır. Sanatçı aynı zamanda eşya üzerinden kaybetme, yas, bellek, anı gibi kavramları da eserlerine dâhil etmektedir.

Füsun Onur hakkında

[toggle]1956 yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden mezun olan Füsun Onur, 1956-60 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Heykel Bölümü’nde Ali Hadi Bara Atölyesi’nde eğitim görür. 1962 yılında Fulbright bursuyla Amerika’ya gider ve Washington D.C.’deki Amerikan Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimine başlar. 1963 yılında Maryland Enstitüsü’ne kabul edilir ve 1967 yılına dek Maryland Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimi görür. Sanatçı, heykel disiplininde klasik modernist yaklaşımın karşısında durarak, gündelik yaşamı çalışmalarına dâhil etmiştir. Disiplinin sınırlarını sorgulayan bu yaklaşımıyla, Türk çağdaş sanatının ilk kadın heykeltıraşlarından Füsun Onur, birçok açıdan döneminin öncüsü olmuştur. Sanatçının işlerinin gösterildiği kişisel ve karma sergilerden bazıları şunlardır: İstanbul Modern (2011), Augarten Contemporary, Viyana (2010), Van Abbemuseum, Eindhoven (2005), ZKM, Karlsruhe (2004), ve Kunsthalle Baden-Baden (2001). Füsun Onur aynı zamanda 2011, 1999, 1995, 1987 yıllarındaki İstanbul Bienallerine ve Moskova Bienaline (2007) katılmıştır.[/toggle]

“Tekir’e Ağıt” 17 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında Pilevneli Project’te görülebilir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:
Mustafa Doğulu
E-mail: press@pilevneli.com
Telefon: 0212 259 0394
www.pilevneliproject.com
Adres: Teşvikiye Cad. Teşvikiye Palas
No: 23 Kat: 6 Nişantaşı / İstanbul ✪