Arlene Gottfried: Şehrin mucizeleri

Arlene Gottfried, Brooklyn doğumlu, reklam ajanslarında ve sonrasında The New York Times, Fortune, Life gibi kallavi yayınlarda çalışmış bir fotoğrafçı. Yeni kitabıyla, bizlere 1970'li ve 80'li yıllardan geçit törenleri, plajlar, gece kulüpleri ve insanın gardının düştüğü anlardaki hallerini gösteriyor.
Mayıs '08

Arlene Gottfried, Brooklyn doğumlu, reklam ajanslarında ve sonrasında The New York Times, Fortune, Life gibi kallavi yayınlarda çalışmış bir fotoğrafçı.

Kendisinin yeni kitabı “Sometimes Overwhelming”, sanatçının kendi “mahallesi” olan New York’ta görüntülediği 1970 ve 1980’li yıllardan sokak görüntülerini sunuyor. İnsanların, zamanımızdaki tüm teknoloji ve refah olanaklarına rağmen, o zamanlar sokaklarda daha renkli bir hayat yaşandığını belgeliyor. Geçit törenleri, plajlar, gece kulüpleri ve insanın gardının düştüğü anlardaki hallerini gösteriyor.

gottfried.jpgKitabın kapağında plajda kaslarını gösteren homo-meskulen kişinin yanında, öyle bir güneş altında takım elbiseli başka bir adam duruyor. Kravatı, çantası, sakalı, payotları ve ciddi duruşuyla standart bir Yahudi görüntüsü veriyor. Bu iki adamın görüntüsü o kadar garip ki, sokaklarda her an karşılaşabilecek bir ikiliymiş gibi, sakin biçimde poz veriyorlar. Hiçbir teknolojik müdahale olmadan, sokakları olduğu gibi görüntülerken, gerçeküstü bir dünya beliriyor önümüzde.

Arlene Gottfried, New York’un kendi mucizelerini insana doğallıkla gösterdiğini belirtiyor. Şehir, bazı durumlarda açıyor kendisini, önemli olan, o anda şehrin o bölgesinde olmak. Kitabın kapağında yer alan etkileyici fotoğrafın hikayesi de böyle; kimsenin plaja gitmek için özel bir çaba harcamadığı zamanda, New York’taki Riis plajında çıplaklar kampı kurulmuş. O sırada Hasit ((18. yy’da ortaya çıkan mistik bir Yahudi mezhebi. Her davranışla ve hatta her kelimeyle Tanrı’ya hizmet ettiğine inanılır.)) mezhebine mensup bir Yahudi, “Gidip bu insanlara boş boş bakayım!” mantığıyla plaja indiğinde, herkesin çıplak olduğu plajda kendisine tip tip bakılan kişi oluyor. O sırada fotoğraftaki çıplak adam yaklaşıyor Hasit’e ve onunla konuşmaya başlıyor; “Biliyor musun, ben de Yahudiyim…” Sonra elinde fotoğraf makinesi olan bir kadın görüyor ve Arlene Gottfried’e sesleniyor; “Bizi çeker misin?

Böylece bir fotoğrafta, hayatın mucizeleri görünüyor. Dışlanmak, çoğunluk içinde azınlık olmak, şehrin farklı renkleri ve diğer görüntüler akıyor. Şehir, dinlemek isteyene en güzel hikayelerini anlatıyor.

Arlene Gottfried web sitesi

Sometimes Overwhelming

[simpleviewer=19,500,600] ✪