İçinde Nico’nun “durduğu” filmler

Nico hakkında belirli aralıklarla yayımlanan yazılarla sürecek seride, bu kez Nico'nun Andy Warhol ve The Velvet Underground ekibiyle yer aldığı bazı filmlere ulaşıyoruz

Nico Icon: 

Süre: 68 dk
Yönetmen: Susanne Ofteringer
Oyuncular:
Nico… Kendi (arşiv)
Christian Aaron Boulogne / Ari… Kendi
Tina Aumont… Kendi
Edith Boulogne… Kendi
Jackson Browne… Kendi
John Cale… Kendi
Danny Fields… Kendi
Carlos De Maldonado-Bostock… Kendi
Viva… Kendi
Jonas Mekas… Kendi
Helma Wolff… Kendi
Paul Morrissey… Kendi
Sterling Morrison… Kendi
Billy Title… Kendi
Nikos “Nico” Papatakis… Kendi

Nico Icon, 1960 ve 70’lerdeki yeraltı kültürü

Nico Icon, anglosaksonların Nico’nun isminden harflerle uydurmayı pek sevdiği icon/ikona kelimesini barındıran başlıklardan biri daha. Aynı isimli bir kitap da yayımlanmıştı. 1960’lar ve 70’lerin yeraltı kültürünün bayraktarı, simgesi, The Velvet Underground ve Nico denebilir, yanlış olmaz. Pop kültürünün yuttuğu Nico aurası, şöhret, seks, skandallar, uyuşturucu gibi, dönemin (hatta güncel zamanların) basınının pek sevdiği konular olduğundan, zorlu bir hayat yaşayıp genç ölen Nico, sarı saçları, yüzünün güzelliği, donuk bakışları ve fotoğraflardaki gizemli imgesine uygun boğuk ses tonuyla, harca harca bitmez bir ikona, bir simgeydi. Genç öldü derken, pop kültürün işine yarayacak yılları kısa sürdü demeliyiz. Solo albümlerine yöneldiği ve ilerleyen yıllarda uyuşturucu ve alkolden temizlendiği dönem, onun aurasını kullanmak isteyen tüm pop kültür medyasının işine yaramadığı, onlara göre ölümü tattığı(!) dönemdi. İlginçtir, Nico’nun müzik anlamında en üretken dönemi de, geri çekildiği zamanlara rastlar.

Hem mannequin olarak, hem şarkıcı hem de Andy Warhol’un The Manufacturing unit’sinde bir sanat projesi olarak sunulduğunda, bulunduğu ortama bir türlü ayak uyduramayan, bir şekilde “oturmayan” bir Nico görülür. Bu haliyle, hareketsizliğinde bulur çareyi Nico. The Velvet Underground konserlerinde öyle dikilir mesela. Ayakta durur. Onun bu şekilde ayakta dikilmesinde bile, bulunduğu yere ait hissetmediği görülebilir.

Alman yönetmen Susanne Ofteringer’in belgeseli, Nico’nun modellik yıllarından ölümüne kadar olan kısmı özetleme derdinde. Biraz bizim Bergen’in daha estetik bir projesi olarak sunulmuş gibi gösteriyor Nico’yu. Yönetmenin Nico’yu, belli belirsiz, ulaşılması zor bir kişilik, bir puslu yüz hattına sahip, güzel ama uzak bir kadın, sanki bir hayalet, gerçek olmamış biri gibi sunduğu da söylenebilir.

All Tomorrow Events

Nico’nun The Velvet Underground ile birlikte çıkan albümüyle aynı ismi taşısa da, İngiltere’de Nico’nun kendi grubuyla verdiği iki konserin kayıtlarından oluşan bu konser, Nico’nun TVU sonrasında John Cale’in müzikal danışmanlığının da etkisiyle oluşan “gotik persona” örneği olarak, unutulmazdır. İki konserin kayıtlarında hem solo albümlerinden hem de TVU günlerinden önemli şarkılar bulunuyor.

Şarkı Listesi:


1. One Extra Probability
2. Saeta
3. My Coronary heart Is Empty
4. Sixty / Forty
5. Janitor Of Lunacy
6. Valley Of The Kings
7. Vegas
8. Purple Lips
9. All Tomorrows Events
10. Tananore
11. Femme Fatale
12. Afraid
13. The Finish

LIBRARY THEATRE / 
1. Vegas
2. Saeta
3. Ghenghis Khan
4. Janitor Of Lunacy
5. Tananore
6. Afraid
7. Purple Lips
8. Femme Fatale
9. All Tomorrows Events
10. No One Is There
11. Frozen Warnings
12. Closing The Door
13. Heroes

Velvet Underground & Nico: Tremendous 8 Movies (1966)

Kalitesi bir korsan kayıt olması nedeniyle çok iyi olmasa da, nadir bir Nico yadigarı. Andy Warhol, 13 Ocak 1966 tarihinde New York’da bir Psikiyatri derneği tarafından konuşmaya davet edilir. Warhol yanında The Velvet Underground elemanlarını ve Factory2ye takılanları da alır. Andy Warhol dışında Allen Ginsberg, Barbara Rubin, Tuli Kupferberg, Peter Orlovsky, Ed Sanders, Gererd Malanga ve Storm De Hirsch de orada olanlar arasındadır.

Konserin önemli bir özelliği, Nico’nun, Velvet tayfasıyla ilk kez dinleyici karşısına çıkmış olmasıdır. Ses senkronize değil, kamer açıları berbat, ışık kötü, çünkü, gerçek bir korsan kayıt, ancak Nico için önemli bir an. 

Lou Reed, John Cale & Nico – Bataclan (1972)

Paris’de Bataclan Membership’da 29 Ocak 1972 tarihinde verilen bir konserin kaydı. Sahnede Lou Reed, John Cale ve Nico var. Grubun dağılması sonrasında ilk kez birlikte sahnede yer almaları açısından yine tarihi önemi var. 

The Velvet Underground and Nico (1966)

Andy Warhol’un unutulmaz filmini en sona bıraktık. İlk kaydı 1966 yılında yapılan çalışmada the Velvet Underground ekibi avangard anlayışlarına uygun takılırken, Nico bir köşede, bir buz tanrıçası gibi dikilir. Movie gerçek anlamıyla edtlenmemiştir, zaten bir sahnede, gürültü nedeniyle baskın yapan polisler de gözükür. Yine bir sahnede Warhol da kısa bir an gözükmektedir. 

https://www.youtube.com/watch?v=cD2DAte0mU8

  ✪