[Şevket Sönmez] La-Vi-Da Lavida Fake

Şevket Sönmez, kaligrafi, hikayecilik, popüler ve resmi kültür imgeleri arasında dolaşırken, klasik pentür anlayışından duvar estetiğine uzanan dinamik stilini uç bir noktaya taşıyor
Ekim '13

Fake

Şevket Sönmez ‘La-Vi-Da Lavida Fake ‘ ismini verdiği yeni kişisel sergisinde kavramsal çerçeveden kullandığı tekniklere geniş bir yelpazeye yayılan yeni çalışmalarıyla karşımıza çıkıyor. Kaligrafi, hikayecilik, popüler ve resmi kültür imgeleri arasında dolaşırken, klasik pentür anlayışından duvar estetiğine uzanan dinamik stilini uç bir noktaya taşıyor…

‘Lavidafake’ Şevket Sönmez’ in bu son sergisini imleyen bir ‘kod’ olarak görülebilir. Buradaki fonetik ‘tını’ oyunu sadece bu çalışmaların oluşturulma ve gösterilme süreci için tasarlanmış olmasına rağmen serginin ana gövdesini taşıyan kavramlara da temas etmektedir…

Bu sergide bütün ağırlığına rağmen felsefi ‘tin’ çocuksu bir yazı-imaj halinde ortaya çıkar çalışmaların tamamında bu ‘tin’ sanatçının kendi söylemiyle ‘half hidden’ yani yarı saklıdır…. Alexandre Dumas’ nın ‘Siyah Lale’ isimli hikayesinin20.y.y uyarlamalarını güncel bir fantezi halinde tekrar kurgulayan sanatçı ‘sahte’ ve ‘orijinal’ arasındaki gerilimli ilişkiye dikkat çekiyor. ‘Siyah Lale’nin bütün erdemli eylemlerinin sembolü olan lale çiçeği ya bugünün milyonlarla üretilen plastik çiçeklerinden birine dönüşmüş olsaydı? Bir şeyin kendisiyle temsili arasında nitelik zıtlaşması nelere yol açar? ‘İyi’ ve ‘güzel’, ‘çirkin’ ve ‘kötü’ ile temsil edilebilir mi? Orijinal olan ‘sahte’ siz, dünya ‘ay’ sız olabilir mi? Kahramanlar ve kurbanlar arası gizli bir anlaşma mı var? Görüntüler dünyası hangi noktada insanlığın en büyük ‘teknolojik’ buluşu olan ‘yazı’ ya dönüştü? Temsillerin hangi hali ‘FAKE’ Ona göre ‘çocuksu gerçekçilik’ yaşamı anlamak için anahtar bir yöntemdir, insan öğrenme süreçlerinde kazanım ve kayıplar yaşar, her yeni bilgi daha önce yaşanan durumun sonudur…

Ormanda heceleyerek şarkı söylerken karşımıza ‘fake’ bir babaanne olarak çıkan kurt bugün yaşadığımız ‘hayatın’ kendisidir. Merkur’ de düzenlediği ikinci kişisel sergi olan Sönmez’ in sergisi 28 Ekim – 20 Kasım 2013 tarihleri arasında gezilebilir…

MERKUR
Mim Kemal Oke Cad. Erenler Apt.
No: 12 D: 2 Nisantasi / Istanbul
Tel: 0212 225 37 37- 0212 231 69 87
Fax: 0212 231 55 07
www.galerimerkur.com ✪

Önceki

Istanbul Industrial Fest 2013

Sonraki

[Gilles Deleuze] Kritik ve Klinik