Sleep Maps

[Sleep Maps] Kayıp Geleceğin Sesi

Ayşegül Doğan, bilim kurgu delisi Benjamin Kaplan ile kişisel projesi Sleep Maps hakkında konuştu. Chicago, Los Angeles ve New York arasında gezinen Kaplan'ın tek kişilik projesi Sleep Maps, ilk albümleriyle birlikte gruba dönüştü. Godspeed You! Black Emperor'dan bilim kurguya geniş bir alandan feyz alan grubun multi-enstrümantalisti Benjamin Kaplan anlatıyor, domatesler çığlık atıyor. Domates mevzusu en sonda...

Sleep Maps

[one_half]“Fiction Makes The Future” isimli debut albümü ile oldukça beğeni toplayan Sleep Maps’te müzik, kayıt, mix her şey Benjamin Kaplan tarafından yapılıyor. “Genellikle yalnız çalışıyorum çünkü bu müzik benim için oldukça kişisel bir olgu ve kendimi gerçek anlamda ancak bu müzikle ifade edebiliyorum. Bu nedenle de buna olabildiğince sadık kalmak istedim” diye özellikle belirtiyor. Tabi kendisiyle birlikte müzik yapan bir grubu da var.

[/one_half]
[one_half last]
[/one_half]


 

“Kayıp geleceğe bir feryat”

Ayşegül Doğan [Futuristika!]: Albümde en dikkat çeken şeylerden biri “konuşma”lar… Ve bu anlamda en beğendiğim parça da “Forbidden Light”. Konuşma kısımlarını seçtiğiniz belli filmler ya da videolar var mı?

[Benjamin Kaplan – Sleep Maps]: Konuşma kısımları için herhangi bir şeyden esinlenebilirim. Genellikle önce müziği oluşturup daha sonrasında kayıt için bir tema üzerinde karar veriyorum. Bunlardan sonra ise eski filmler, youtube klipleri, televizyon ve radyo programları gibi benim için kaynak olabilecek materyaller üzerinden gidiyorum. “Fiction Makes The Future” albümü için, bilim kurgu yazarlarının geleceğin nasıl olacağına ya da geleceğin nasıl olmasını istediklerine dair fikirlerini içeren ses kliplerini inceledim. Kaydın temasında, bir canlı türü olarak, geleceğin bizi nereye götüreceği konusunda nasıl yanıldığımızdan bahsediliyor. Bir bilim kurgu yazarının işi yalnızca geleceği tahmin etmektir, bizler de toplum olarak onları dinleriz. İnterneti ve uzay yolculuğunu ortaya çıkaran ileri görüşlü kişilerin hepsi de, ileride nelerin gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu yazan teknoloji manyağı bilim adamlarıdır. Forbidden Light’ta da, Yarı-Tanrı haline gelmeden önce bilim kurgu yazarlığı yapan L Ron Hubbard’dan örnekler var.[1. Futuristika! notu: Benjamin Kaplan’ın esin kaynağı bilimkurgu yazarı Hubbard, geliştirdiği “elektrometre”yle domateslerin acı çekip çekmediğini ölçmüştü. Dediğine göre domatesler dilimlenirken çığlık atıyordu. Yazarın ölümünden sonra görüşleri, Scientology diye bilinen dine dönüşmüştür.]

[A.D] – Müziğinizi “Kayıp Geleceğin Sesi” olarak tanımlıyorsunuz…

[B.K] – Kayıp geleceğin sesi, benim “Fiction Makes The Future”ı yazarken bulduğum bir tabirdi. Kendimi, 1950’li yıllardaki insanların tahmin ettiği olabilecek en kötü geleceklerden biri içerisinde yaşıyormuşuz gibi hissettim. O zamanlarda, dünya üzerinde nasıl barış içerisinde yaşayacağımıza, diğer gezegenleri nasıl keşfedeceğimize ve her şeyin nasıl iyiye gideceğine ilişkin mükemmel vizyonların yanı sıra her şeyin nasıl olumsuz hale geleceğine ilişkin kıyamet sonrası ve savaş zamanı dünya vizyonları da bulunmaktaydı. Bana göre bu albüm, daha fazla çaba sarf etmiş olmamız gerektiğini düşündüğüm bu kayıp geleceğe bir feryat niteliğinde.

[A.D] – Projenin adının Sleep Maps olması…

[B.K] – Sleep Maps, bilimden alınan bir isim. Beyninizin içerisinde gerçekleşen elektriksel aktivitelerin bir uyku çalışması (yani başınızın her yerine yerleştirilmiş elektrotlar ile yatakta uzanırken) esnasında izlenmesine dayanıyor. Bu elektriksel aktivitenin çizdiği resme uyku haritası (sleep map) adı veriliyor. Aslında ben bilinçaltınıza süzülen ve anlamanız için zaman gereken bir müzik yapmak istedim. Belki de rüyanızda bu şarkıları anlarsınız kim bilir? Ayrıca, ben de bir bilim kurgu delisiyim, tabii bunun da bir payı vardır…

YENİ EP, MEDALS

Debut albümün ilk şarkısı olan Men Against The Stars’ın remixlerinden oluşan bir EP bulunmakta, “The Stars Against Men”.

13 Kasım’da çıkması planlanan EP’si “Medals”ı tamamen savaş karşıtı bir albüm olarak tanımlıyor. “Medals”da yer alacak bonus parça Horror in the Telescope’u da önceden yayınladı…

 ✪

Önceki

[Jessica Harrison] Bir Okuma Denemesi: Çirkin ve Güzel Arasında

Sonraki

NS-Frauen-Warte