Genç yazarların ülkesi “Yitik Ülke” 10 Yaşında!

Türkiye'de internet dünyasının ilk şiir ve edebiyat sitelerinden biri olan “Yitik Ülke” şu sıralar 10. yaşını kutluyor. Futuristika! nice seneler diler...
Nisan '10

Kadir Aydemir‘in 1999 yılının sonunda projelendirilip, 2000 yılının ilk aylarında yayın hayatına başlattığı edebiyat sitesi Yitik Ülke, 2006 yılının Eylül ayından beri, genç yazarların “ilk” kitaplarının yanında aykırı kitaplar da yer veren, hedefi alternatif bir yayıncılık anlayışı olan bir yayınevi aynı zamanda.

Türkiye’de internet dünyasının ilk şiir ve edebiyat sitelerinden biri olan “Yitik Ülke” şu sıralar 10. yaşını kutluyor. Futuristika! nice seneler diler…

Sis,-geride kaldı / Çeviriyor yüzünü / Bir pencere gibiSessizliğin bekçisi” – K.A. Haikular

Yitik Ülke diyor ki; “…Yayınevini kurduk çünkü bu dünyayla problemimiz var, çünkü bu sistem içimizi acıtıyor bizim. Şiirle, öyküyle, romanla, kısacası kitaplarla, okudukça daha güzel ve yaşanılası başka bir dünyayı hayal ettik hep. Başka türlü bir şeydi bizim istediğimiz. Bu yolda, dostluklarıyla, yürekleriyle bizleri destekleyen herkese, şimdi aramızda olmayan kardeşlerimize, Kadıköy sokaklarına, balkondaki rüzgârgülüne, frezya satan çingenelere, aşksız gölgelere, kaybolmuş yüzüklere, aşkın kendisine, pencere önü çiçeklerine, yazar çizer arkadaşlarımıza, tüm Yitik Ülke ailesine, okurlarımıza teşekkürü bir borç bildik. “Unutmak Yok” diyoruz bizler de, Pablo Neruda gibi…

Yitik Ülke, “copyleft” olma özelliğini barındıran ender web sitelerinden biri. Yayımlanan haberler ve eserler herkese ücretsiz olarak dağıtılıyor. Sitede günümüz edebiyatının birçok isminin yeni şiir, öykü, deneme ve eleştiri yazılarına rastlamak da mümkün. Bu isimler arasında Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Ahmet Büke, Gökçenur Ç., Nihat Ateş, Turgay Kantürk, Nefin Huvaj, Aydın İleri, Cüneyt Uzunlar, Lale Dilligil, Kadir Aydemir, Ozan Çağım Şiyve, Petek Sinem Dulun, Onur Behramoğlu, Nilay Yılmaz, Hüseyin Köse, Bülent Karslıoğlu ve Göksel Bekmezci sayılabilir. Yitik Ülke geniş bir içeriğe sahip ve websitesinde yeni çıkan kitap ve dergilerin tanıtımları ücretsiz yapılıyor. Bu sitenin bir özelliği de internetten basılı hayata geçiş yapan ilk web sitesi olması.

“Genç yazarların ülkesi” sloganıyla yayın dizisi içinde birçok yazarın ilk kitabına yer veren, şiir, deneme ve roman dallarında yayın yapan Yitik Ülke Yayınları hakkında daha fazla bilgi almak için web sitesi ziyaret edilebilir.

  1. yılını kutlayan edebiyat sitesi Yitik Ülke, mail grupları ile de dikkat çekiyor. Yaklaşık 3 bin üyeye sahip site kendi kendine etkili ve güncel bir paylaşım ortamı oluşturuyor. Kadir Aydemir, “Yitik Ülke”yi Konstantin Kavafis ve Soysal Ekinci şiirlerini okuduğu yıllarda keşfettiğini belirtiyor. “Yeni bir ülke” sloganıyla internetteki saygın yerini koruyarak ilerliyor Yitik Ülke, gece gündüz yolu açık ola… 

Bilgi için: Yitik Ülke Edebiyat sitesi  – Yitik Ülke Yayınları – Fotoğraf Kulübü – Facebook grup – Twitter
E-posta: yitikulke@gmail.com

“Ve belki bir gün buluşacağız, başka yönlerden gelip…” Yannis Ritsos


 ✪