Mezarlık sabahlamalarından çekirdek çitlemeye dönüşen süreci lanetleyerek, “eski güzel günlerin” özlemini çeken futbol gezginlerine eşsiz bir hizmet sunuyoruz. Az bilinen ancak çok pratik bir holigan savunma (ya da saldırı, mesela yani) aracı olan Millwall Tuğlası!
Millwall Tuğlası özellikle İngiltere’de 60lı ve 70li yıllarda dikkat çekmeden, polise (a.c.a.b.) çaktırmadan yapılan kullanışlı bir araçtı. Kavgalarda popüler olmasının nedeni ise, oldukça kolay bulunabilen ve kolaylıkla yapılabilen bir şeyden yapılıyor olmasıydı: Gazete!
İngiltere’de 60lı yıllarda yükselen futbolda şiddete karşı, polis taraftarların silah olarak kullanma ihtimali olan neleri varsa toplamaya başlamıştı. Stada girerken kalem, ayakkabı bağı hatta botları bile topluyordu. Taraftarların yanlarında gazete getirmesine ise müsaade ediliyordu. Millwall Tuğlası için özellikle hafta sonları kalınlaşan The Guardian veya The Financial Times uygun kaçıyordu. (Bizde Hürriyet. Ama o çok boyar. Onun yerine kalın sayfalı Taraf buna daha uygundur. Hem de sivil itaatsizlik ile çifte mesaj verilmiş olur.)
Ancak o dönemde işçi sınıfına mensup taraftarların Guardian ya da Financial Times gibi entelektüel gazeteler ellerinde dolanmalarından polis kıllanmaya başladı. Bu nedenle, İngiltere’nin meşhur tabloid gazeteleri Millwall tuğlası için yeni hammadde olma görevini üstlendi.
Gelelim, tribüncünün gerektiğinde bir gazeteyi ACAB’a karşı savunma aracı hale getirebilmesinin tekniğine:
Gazete sayfaları tam olarak açılır. Bir ya da bir kaç sayfa kenarından (lahmacun kıvırır gibi) rulo haline getirilir. Gerekli kalınlığa ve sertliğe ulaşan gazete tomarı ortadan ikiye bükülür. Böylece sert plastik kadar sağlam, kıvrıldığı için kırılmaz ve gerektiğinde işe yarayacak bir Millwall Tuğlası (ya da copu) elde edilmiş olur.
Etkiyi artırmak için gazete sayfası kıvrılmadan önce hafif ıslatılabilir. Islaklık gazeteyi ağırlaştıracak, etkiyi artıracaktır. Bazı sanatkar ruhlu holiganlar kıvrılmış gazetenin sonuna deri bağlayarak Orta Çağ’daki atalarına gönderme yapabilir ya da olası bir sorguda “biz aslında FRP (Fantezi rol yapma oyunu oynuyorduk) memur bey” diyerek Uzak Diyarlar’a ya da Tolkien’e falan selam yollanabilir.
Not: Bu yazı eğlence amaçlıdır, evde denemeyiniz. Her insan, yaptıklarından… ya da yapmadıklarından sorumludur.
✪